صورت معامله فصلی

تنظیم گزارشات معاملات فصلی

 

صورت معاملات فصلی چیست

صورت معاملات فصلی یکی از اصلی‌ترین و اساسی‌ترین اسناد و گزارشات مالی مربوط به شرکت‌ها در نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رود. این سند به منظور ایجاد عدالت مالیاتی تعریف و در قانون مالیاتی کشور لحاظ شده است. به این منظور اداره مالیات برای دریافت مالیات های مستقیم و ایجاد عدالت در این راه  مسئول دریافت اسنادی از مودیان مالیاتی است. بنا بر تعریف ماده ۹۵ قانون مالیاتی کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی موظف هستند تا در زمان انجام معاملات خرید و فروش و هر گونه کنش و واکنش مالی از صورت حساب های فروش استفاده نموده و اطلاعات صورت حساب، شماره اقتصادی و مواردی از این دست را در این صورت معاملات فصلی وارد نمایند. این صورت حساب های معاملات فصلی باید در پایان هر فصل به شعبه اداره مالیاتی محل برای بررسی ارائه می شود.

سازمان امور مالیاتی تمهیداتی  برای رعایت حال مودیان و افرادی که موظف به پرداخت مالیات هستند اندیشیده و در ماده ۱۶۹ مالیات های مستقیم به وضوح و شفاف در مورد صورت معاملات فصلی صحبت کرده است. در این ماده به صورت کاملا روشن به سه نکته اساسی اشاره شده است:

  • همه سازمان ها و شرکت های خصوصی و دولتی که خرید و فروش انجام می دهند، باید گزارش خرید و فروش فصلی را حداکثر تا یک ماه بعد از انجام معامله به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. انجام این کار می تواند به صورت الکترونیکی و یا به صورت کاغذی و سی دی صورت گیرد. آنچه که مهم است ارسال به موقع این مدارک بوده که می تواند از جرایم متعاقب ارسال با تاخیر جلوگیری کند.
  • معاملات کوچک به آن دسته از معاملات اطلاق می‌شود که مبلغ آنها تا ۱۰ درصد حد نصاب تعیین شده است. این معاملات نیازی به ارسال گزارش ماهانه نداشته و مودیان می توانند لیست و فهرست این معاملات را به صورت کلی و هر سه ماه یکبار ارسال کنند. یعنی همه خرید و فرش های کوچک با هم بعد از سه ماه ارسال شوند.
  • نکته مهمی که مودیان باید در زمینه ارسال صورت معاملات فصلی به خاطر داشته باشند، لزوم دریافت کارت اقتصادی است. ارسال مدارک به سازمان امور مالیاتی باید به همراه کد اقتصادی ذکر شده در این کارت باشد تا مورد پذیرش قرار بگیرد. بدون دریافت کارت اقتصادی هیچ مدرکی از مودی در سازمان امور مالیاتی پذیرفته نمی شود.

چه افرادی مشمول ارائه گزارش صورت معاملات فصلی هستند

بر اساس ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم کلیه اشخاص حقیقی وحقوقی موضوع بندهای (الف) و (ب) ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم مکلف هستند فهرست معاملات خود را به صورت فصلی پس از پایان هرفصل به صورت الکترونیکی از طریق پورتال سازمان امور مالیاتی و یا در قالب یک فایل تولید شده بر روی CD  به اداره امور مالیاتی مربوطه تحویل دهند. در ابتدا باید دانست صاحبان مشاغل بند های (الف) و (ب ) ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم چه کسانی می باشند وچه تکالیفی برعهده آنها است؟

به استناد قانون مالیات های مستقیم، صاحبان مشاغل موضوع بندهای (الف) و(ب) مکلفند اسناد وم دارک مثبته کافی برای تشخیص درآمد مشمول مالیات خود نگهداری کنند. این افراد ازلحاظ تشخیص درآمد مشمول مالیات به گروه های زیر تقسیم می شوند:

بند الف: صاحبان مشاغلی که مکلف به ثبت فعالیت های شغلی خود دردفاتر روزنامه وکل موضوع قانون تجارت هستند وباید دفاتر واسناد ومدارک مربوط را با رعایت وموازین استانداردهای پذیرفته شده حسابداری نگاهداری کنند.

تعدادی از صاحبان مشاغل بند (الف) این قانون عبارتند از: دارندگان کارت بازرگانی و کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان، صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی که برای آنها جواز تاسیس و پروانه بهره برداری صادر شده، بهره برداران معادن، صاحبان موسسات حسابرسی، حسابداری و دفترداری، ارایه دهندگان خدمات مدیریتی، مشاوره ای، انفورماتیک، رایانه ای اعم از سخت افزاری و نرم افزاری و طراحی سیستم، صاحبان مراکز آموزشی و پرورشی، آموزشگاه های آزاد، مدارس غیرانتفاعی، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، صاحبان هتل ها، صاحبان بیمارستان ها، زایشگاه ها، آسایشگاه ها، درمانگاه ها و خانه های سالمندان.

بند ب: صاحبان مشاغلی که برحسب این قانون مکلف به ثبت فعالیت های شغلی خود در دفاتر درآمد و هزینه می باشند و نمونه های دفاتر مذکور توسط سازمان امور مالیاتی کشور تهیه گردیده و در دسترس قرار گرفته است.

تعدادی ازصاحبان بند (ب) ماده (۹۵) قانون مالیات های مستقیم نیز عبارتند از: صاحبان کارگاه های صنعتی، صاحبان مراکز ارتباطات رایانه ای، وکلا، کارشناسان، مترجمان رسمی دادگستری، مشاوران حقوقی، حسابداران رسمی و اعضای سازمان های نظام مهندسی، دلالان، حق العمل کاران و کارگزاران، سازندگان و فروشندگان طلا وجواهر، صاحبان دفاتر رسمی، عاملان فروش و فروشندگان آهن آلات.

لزوم ارائه به موقع صورت معاملات فصلی

اداره مالیات یکی از ارکان اصلی نظان اقتصادی و به عنوان متولی ارتقا نظام اقتصادی کشور در جمهوری اسلامی ایران شناخته می شود و با هدف ارتقا نظام اقتصادی کشور فعالیت دارد؛ لذا اعتماد آحاد مردم به این ارگان موجب فراهم شدن بستری مناسب برای پیشرفت نظام خواهد شد. از سوی دیگر، شراکت مردم در فعالیت‌های اقتصادی و ارائه به موقع صورت معاملات فصلی موجب شفاف سازی معاملات مالی آنها و ایجاد نظم و انضباط در رویدادهای مالی ایشان خواهد شد. از این رو به منظور شفاف سازی معاملات مالی و ایجاد نظم و انضباط در فرآیند های مالی و برای تعیین درست و منظم مالیات بدون  هر گونه اشتباه برداشتی و یا محاسبات علی الراس نیاز است تا این صورت حساب های معاملات فصلی به درستی تهیه و در زمان های مشخص شده بصورت دقیق و خوانا به اداره مالیاتی تحویل داده شود.  ارائه این صورتحساب های معاملات فصلی نه تنها فضای اقتصادی  کشور را شفاف و عدالت مالیاتی را به همراه خواهد داشت بلکه باعث فراهم شدن فضایی سالم برای رقابت در فعالیت‌های اقتصادی به شمار می‌رود.

زمان ارسال صورت معاملات فصلی

تنظیم و ارائه معاملات فصلی در مدت زمان مقرر از سوی مودیان به ادارات مالیات بستری مناسب را به منظور برپایی نظم و عدالت در نظام اقتصادی فراهم می‌سازد؛ در صورتی که بی توجهی به ارائه منظم صورت معاملات، ضمن ایجاد بی نظمی، موجب فراهم شدن زمینه فرارهای مالیاتی برای برخی از افراد سودجو خواهد شد. آن چیزی که کلیه مودیان باید به آن توجه داشته باشند این است که ارائه اطلاعات ناقص به کارشناسان مالیاتی، منجر به تصمیم و قضاوت‌های نادرست ایشان خواهد شد. بنابراین ارسال به موقع گزارش فصلی هم باعث ایجاد نظم در شرایط اقتصادی و مالیاتی کشور می شود و هم اینکه زمینه فرار مالیاتی  و بی نظمی  در امور اقتصادی کشور را کاهش می دهد. در ضمن نباید اطلاعات بصورت ناقص و یا نا مشخص و ابهام بر انگیز ارائه شود و خلافه گویی در کار نباشد چرا که نه تنها باعث قضاوت اشتباه خواهد شد بلکه در صورت اثبات می تواند تبعاتی برای مودی مالیاتی به همراه داشته باشد. لذا کلیه مودیان مالیاتی مکلفند با استناد به آئین نامه مالیاتی همه اطلاعات قرار دادی خود را در قالب صورت معاملات فصلی در هر سه ماه یک بار به اداره مالیاتی ارائه نمایند. هر کدام از این مودیان در پایان فصل مشخص یک ماه زمان آماده سازی نهایتا خواهند داشت.

ارسال صورت معاملات فصلی هم به صورت دستی امکان پذیر است و هم به صورت الکترونیک. برای این منظور باید به سامانه ارسال معاملات فصلی که همان سامانه اداره مالیاتی است مراجعه و با تکمیل مشخصات خواسته شده مودیان صورت معاملات فصلی خود را به صورت الکترونیکی ارسال نمایند. تمامی مودیان مالیاتی با استفاده از کد اقتصادی خود باید اطلاعات مربوط به صورت معاملات فصلی خود را ارائه نمایند و بدین منظور باید قبلا شرکت و یا فعالیت خود را رسما ثبت کرده باشند. اما اگر فردی این کد اقتصادی را هنوز دریافت نکرده می تواند با تکمیل اطلاعات نام و نام خانوادگی و کد ملی صورت معامله فصلی خود را ارسال کند تا مشمول جریمه تا زمان دریافت کد اقتصادی نشود.

اگر زمان ارسال صورت معاملات فصلی با پایان سال مالی شرکت منطبق شد شرکت می تواند تنها همان صورت معاملات سالیانه خود را ارسال کند که به معنی ارسال صورت معاملات فصلی هم خواهد بود.

در این میان ممکن است سوالاتی درباره تاریخ ارسال صورت معاملات فصلی پیش بیاید:

  • اگر تا تاریخ تعیین شده برای ارسال صورت معاملات فصلی کد اقتصادی آماده نشد مودیان باید چه کار کنند؟

اگر مودی درخواست کد اقتصادی کرده اما تا زمان تعیین شده برای ارسال مدارک کد اقتصادی آماده نشود، رافع مسئولیت او نبوده و باید مدارک را با نام و نام خانوادگی و کد ملی در مهلت تعیین شده ارسال کند.

  • آیا می شود صورت معاملات فصلی و صوت مالی پایان سال شرکت را به صورت یکجا ارسال کرد؟

ارسال هر کدام از موارد ذکر شده نمی تواند، رافع مسئولیت برای ارسال دیگری باشد و مودیان حتما باید هر یک از مدارک مذکور را در مهلت مقرر و به صورت جداگانه به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.

  • در قانون برای ارسال صورت معاملات فصلی از چه اشخاصی نام برده شده است؟

در ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم به دو گروه مشاغل بند الف و ب در این مورد اشاره شده است. مشاغل بند الف افرادی هستند که طبق قانون باید معاملات خود را در دفتر روزنامه و دفتر کل ثبت کنند و مشاغل بند ب هم سازمان ها و شرکت ها و افرادی هستند که موظفند معاملات خود را در دفتر درامد و هزینه ثبت کرده و گزارشات کامل آن را داشته باشند.

  • مشاغل بند الف ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم چه مشاغلی هستند؟

برخی از این مشاغل که مشمول بند الف می شوند شامل : همه افرادی که کارت بازرگانی دارند، وارد کنندگان و صادر کنندگان کالا، افرادی که صاحب کارخانه و شرکت های تولیدی هستند و به واسطه انجام فعالیت تولیدی جواز و پروانه کسب دارند، افرادی که امتیاز بهره برداری از معادن را کسب کرده اند، همه شرکت های حسابداری و حسابرسی و خدماتی، بیمارستان ها و زایشگاهها و همچنین درمانگاهها و آسایشگاهها و مدارس هم باید صورت معاملات فصلی خود را ارسال کنند.

  • مشاغل بند ب ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم چه مشاغلی هستند؟

مشاغلی که مشمول بند ب ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم می شوند به شرح ذیل هستند: افرادی که کارگاههای صنعتی دارند، مشاوران و وکلای دادگستری، افرادی که به کار دلالی مشغولند، طلا و جواهر فروشان، افرادی که در کار خرید و فروش آهن هستند هم باید مدارک مذکور را در مهلت مقرر ارسال کنند.

جریمه عدم ارسال به موقع صورت معاملات فصلی

مطابق با مفاد ذکر شده در ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم اشاره شده عدم صدور صورتحساب یا عدم درج شماره اقتصادی خود و طرف معامله و یا استفاده از شماره اقتصادی دیگران برای معاملات خود و یا در اختیار گذاشتن شماره اقتصادی خود در اختیار دیگران جریمه ای معادل ۱۰ % مبلغ مورد معامله ای است که بدون رعایت ضوابط این دستورالعمل انجام شده است. همچنین عدم ارائه فهرست معاملات بصورت ۳ ماهه پس از یک ماه مشمول جریمه ای معادل ۱% مبلغ معاملاتی که فهرست آنها ارائه نشده است می شود . یه نکته مهم که در این رابطه باید توجه داشته باشید، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی  که ملزم به گرفتن کارت اقتصادی شده اند  باید هرگونه تغییرات از جمله انحلال، تغییر نام، تغییر شغل، تغییر نشانی را حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ تغییرات از طریق درگاه به سازمان امور مالیاتی مربوط اعلام کنند در غیر اینصورت هرگونه مسولیتی ناشی از آن بعده خود دارنده کارت است. چنانچه ماموران مالیاتی در بررسیهای دوره ای با تخلفات ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم مواجه شدند ضمن تنظیم گزارش تخلفات، جرائم متعلق را با رعایت مهلت مقرر در ماده ۱۵۷ قانون مالیاتهای مستقیم مطالبه می نمایند. مودی (اشخاص حقیقی و حقوقی ) موظف است ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ برگ مطالبه نسبت به پرداخت آن اقدام نماید در غیر اینصورت معترض شناخته شده و موضوع جهت رسیدگی به هیات حل اختلاف مالیاتی ارجاع داده می شود ، رای هیات مزبور قطعی و لازم الاجراست جریمه مذکور غیر قابل بخشش بوده و از طریق مقررات اجرایی موضوع قانون مالیاتهای مستقیم قابل وصول خواهد بود.

جزییات جریمه مربوط به عدم ارسال صورت معاملات فصلی در قانون مالیات های مستقیم چگونه آمده است؟

جریمه مربوط به عدم ارسال مدارک خواسته شده و یا دیر کرد آنها و همچنین استفاده از کد اقتصادی شخص دیگر به صورت ذیل محاسبه می شود:

الف: اگر مبلغ معامله انجام شده از ۸۸۰۰۰۰۰ ریال کمتر باشد، در این صورت نیازی به ارسال کد اقتصادی نبوده و صورت معامله هم می توان به صورت تجمیعی بعد از سه ماه ارسال نمود یعنی لازم نیست این معاملات کوچک تا یک ماه بعد از پایان تاریخ معامله مدارک آن ارسال شود.

ب: اگر مبلغ معامله انجام شده از ۸۸۰۰۰۰۰ ریال بیشتر باشد، در این شرایط معامله کننده باید کد اقتصادی خریدار و خودش را به همراه صورت معاملات ارسال کرده و در صورت عدم ارسال مدارک یا کد اقتصاد خود و خریدار مشمول جریمه یازده درصدی می شود.

اگر خریدار یا فروشنده از اعلام کد اقتصادی خود امتناع کردند چه کار باید انجام دهیم؟

اگر خریدار و یا فروشنده از بیان کد اقتصادی خود امتناع نمایند، طرف دیگر معامله باید کد اقتصادی خود را به همراه مشخصات طرف مقابل به سازمان امور مالیاتی ارسال کند در این صورت فقط شخصی که کد اقتصادی ارائه نداده مشمول جریمه خواهد شد و طرف دیگر معامله دچار مشکل نمی شود.

روند ارسال صورت معاملات فصلی

از آغاز سال ۱۳۹۱، ارسال صورت معاملات تنها به یکی از سه روش برخط (آنلاین)، غیربرخط (آفلاین) و بر روی لوح فشرده (سی-دی) ممکن است. ثبت نام و ارسال فهرست معاملات برای کلیه ی اشخاص حقیقی (بندهای الف و ب ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم) و اشخاص حقوقی الزامی است.

در روش آنلاین، مودیان با در اختیار داشتن شماره کاربری و گذرواژه (رمز عبور)، اطلاعات مربوط به خرید و فروش فصلی خود را در سامانه وارد و پس از ثبت نهایی رسید (کد رهگیری) دریافت می کنند.

در روش آفلاین، نرم افزاری جهت جمع آوری اطلاعات از طریق مودیان بر روی پورتال سازمان قرار گرفته و در آن یک قالب ACCESS پیش بینی شده است. مودیان پس از تامین اطلاعات و کنترل های لازم می توانند با در اختیار داشتن شماره ی کاربری و گذرواژه (رمز عبور)، پوشه ACCESS را به صورت الکترونیکی به سامانه الحاق می نمایند.

در حالت سوم، برای آن دسته از مودیانی که شماره ی کاربری و گذرواژه ندارند، سرجمع اطلاعات را از سیستم آفلاین تهیه و همراه یک کپی از قالب ACCESS بر روی یک لوح فشرده به ادارات امور مالیاتی مربوطه تحویل می‌دهند و رسید دریافت می‌کنند.

لازم به ذکر است آن گروه از مودیان که هنوز نام کاربری و گذرواژه ای به آنها اختصاص نیافته است و مایل اند تا به دو صورت آنلاین و آفلاین اطلاعات خود را وارد سامانه ارسال معاملات فصلی، می توانند با ورود به سامانه سازمان امور مالیاتی، نسبت به پیش ثبت نام و تکمیل مراحل ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی اقدام کنند تا در مدت زمان کوتاهی نام کاربری و گذرواژه ایشان از طریق پست به محل کارشان ارسال شود.

روش ارسال الکترونیک صورت معاملات فصلی

مسئولان نظام مالیاتی کشور برای تسهیل عملکرد فعالان اقتصادی، قابلیت ارسال الکترونیکی صورت معاملات فصلی را ایجاد کرده‌اند. بدین ترتیب مودیان می‌توانند با مراجعه به سامانه الکترونیکی اداره مالیات به آدرس http://www.tax.gov.ir/ به ‌منظور ارسال صورت معاملات فصلی خود اقدام نمایند. قطعاً استفاده از سامانه الکترونیکی  برای ارسال صورت معاملات منجر به‌صرفه جویی در وقت مودیان خواهد شد و این امکان را فراهم می‌سازد تا بدون فوت وقت و درزمان مقرر، اطلاعات لازم را به اداره امور مالیاتی کشور ارائه دهند.

قوانین مربوط به معاملات اشخاص حقیقی و حقوقی

  1. کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی موضوع بندهای الف و ب ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم مکلفند از تاریخ ۱۳۹۱/۱/۱ فهرست معاملات خود را به صورت فصلی (بر اساس سال شمسی)، تا یک ماه پس از پایان هر فصل به صورت الکترونیکی از طریق پورتال سازمان امور مالیاتی یا در محیط رایانه ای، طبق فرم نمونه به اداره امور مالیاتی ذیربط ارائه نمایند.

تبصره – چنانچه انتهای سال مالی اشخاص حقوقی در خلال یکی از فصل های سال شمسی باشد، برای فصل شمسی مذکور دو فهرست معامله تنظیم و ارسال می نمایند، به گونه ای که از ابتدای فصل شمسی تا پایان سال مالی خود یک فهرست و همچنین از ابتدای سال مالی تا پایان فصل شمسی مذکور نیز یک فهرست جداگانه تسلیم می نمایند.

نکته – برابر بخشنامه شماره ۲۰۰/۹۳/۵۱۳ مورخ ۱۳۹۳/۴/۹ در خصوص مهلت ارسال اطلاعات معاملات فصلی موضوع ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، به منظور تکریم و تسهیل در انجام وظایف قانونی مودیان مذکور، برای آخرین بار مهلت تسلیم و ارسال یا تکمیل فهرست اطلاعات معاملات فصلی برای کلیه فصول سال های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ و بهار ۱۳۹۳ برای اشخاص حقوقی تا تاریخ ۱۳۹۳/۶/۲۵ و برای اشخاص حقیقی (مشمولین بندهای الف و ب ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم) تا تاریخ ۱۳۹۳/۷/۵ تمدید می گردد.

  1. فروشندگان مکلفند کارت اقتصادی طرف معامله را رویت نموده یا از طریق پورتال سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به سنجش اعتبار شماره اقتصادی ارائه شده اقدام نمایند.
  2. کلیه اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف و ب ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم مکلف به نگهداری صورتحسابهای مربوط به خریدهای خود در سال عملکرد و سال بعد از آن می باشند و در صورت درخواست ماموران مالیاتی باید به آنها ارائه دهند.
  3. برای خریدهای تا میزان ۱۰ درصد مبلغ حد نصاب معاملات کوچک موضوع تبصره یک ماده ۳ قانون برگزاری مناقصات، رعایت مقررات فوق ضرورت ندارد ولی معاملات مذکور را طی یک سطر در فهرست سه ماهه خرید (فرم شماره ۴) به صورت تجمیعی به شرح (معاملات کمتر از ۱۰% مبلغ حد نصاب) درج نمایند. در صورتیکه معاملات اعلام شده به شرح فوق از ۱۰% مبلغ خرید سالیانه مودی بیشتر باشد، مودی مذکور به عنوان مودی دارای ریسک محسوب و اینگونه مودیان در اولویت رسیدگی مالیاتی قرار خواهند گرفت. فروشندگانی که مشمول این دستورالعمل می باشند در موارد فروش تا میزان ۱۰ درصد مبلغ حد نصاب معاملات کوچک موضوع تبصره یک ماده ۳ قانون برگزاری مناقصات، لزومی به درج شماره اقتصادی خریدار در صورتحساب صادره نداشته و جمع اینگونه معاملات را طی یک سطر در فهرست سه ماهه فروش (فرم شماره ۳) به صورت تجمیعی به شرح (معاملات کمتر از ۱۰% مبلغ حد نصاب) درج نمایند.
  4. با توجه به اطلاعیه مورخ ۱۳۸۷/۶/۲۳ سازمان امور مالیاتی کشور موضوع دستورالعمل صدور صورتحساب فروش کالا و ارائه خدمات، صورتحسابهای صادره توسط ماشین های فروش (POS) مورد استفاده در فروشگاههای عرضه کالا به مصرف کنندگان نهایی، می تواند طبق صورتحساب نمونه شماره ۲ دستورالعمل مذکور صادر شود و جمع این گونه معاملات را طی یک سطر در فهرست سه ماهه فروش (فرم شماره ۳) به صورت تجمیعی درج نمایند. بدیهی است چنانچه خرید اشخاص حقوقی و مشمولین بندهای الف و ب موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم از این فروشگاه ها بالاتر از میزان ۱۰ درصد مبلغ حد نصاب معاملات کوچک تبصره ۱ ماده ۳ قانون برگزاری مناقصات باشد، بایستی صورتحساب نمونه شماره ۱ را از فروشنده دریافت نمایند. برابر بخشنامه شماره ۲۰۰/۹۳/۵۰۹ مورخ ۹۳/۳/۲۶ مبلغ ۱۰ درصد حدنصاب معاملات کوچک به میزان ۱۲.۰۰۰.۰۰۰ ریال تعیین گردیده است.
  5. کلیه مشمولین دستورالعمل ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم که از اشخاص حقیقی دارای فعالیت های موضوع ماده ۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم (مالیات بر درآمد کشاورزی)، خریدهایی در ارتباط با فعالیت های مصرح در ماده مزبور انجام می دهند، نیازی به دریافت شماره اقتصادی یا شماره ملی حسب مورد نداشته و می توانند اطلاعات معاملات خرید خود را به صورت تجمیعی برای هر فصل در قالب دستورالعمل ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم ارسال نمایند.
  6. کلیه مشمولین دستورالعمل ماده ۱۶۹ مکرر قانون مذکور که مبادرت به خرید محصولات بافته ای از جمله گلیم، جاجیم، پلاس، زیلو، نمد، حصیر، سیاه چادر، گبه و فرش دستباف از اشخاص حقیقی ایرانی که خود بافنده محصولات مذکور بوده اند می نمایند، الزامی به دریافت شماره ملی یا شماره اقتصادی حسب مورد از ایشان نداشته و می توانند اطلاعات معاملات خرید خود را به صورت تجمیعی برای هر فصل در قالب دستورالعمل ماده مذکور ارسال نمایند.

لزوم ذکر حقوق و دستمزد پرسنل در صورت معاملات فصلی 

حقوق و دستمزد پرسنل به این دلیل که به صورت مستقیم طبق قانون مجزایی مشمول مالیات قرار می‌گیرد، دیگر نباید در روند ارسال گزارش فصلی در لیست فهرست معاملات فصلی قرار گیرد.

نکاتی درباره صورت معاملات فصلی

  1. با توجه به ماده ۱۶۹ کلیه سازمان ها و شرکت های خصوصی و دولتی که در طی سال خرید و فروشی انجام میدهند موظفند تا حداکثر یک ماه پس از انجام معامله مربوطه صورت معامله خود را به صورت اینترنتی به سامانه گزارش فصلی، کاغذی و یا بر روی لوح فشرده به سازمان امور مالیاتی اعلام نمایند. ارسال به موقع صورت مدارک مربوط به معامله صورت گرفته سبب می شود تا مودی مالیاتی از جرایم مربوط به ارسال با تاخیر اینگونه مدارک جلوگیری کند.
  2. با توجه به ماده مربوطه آمده است که به معاملاتی که مبلغ آنها تا درصد حد نصاب تعیین شده رسیده باشد معاملات کوچک گفته می شود و اینگونه معاملات نیاز به ارسال ماهانه صورت معاملات خود ندارند و مودیانی که اینگونه معاملات را انجام میدهند می توانند مجموع معاملات خود در طی هر فصل را به صورت کلی و هر سه ماه در قالبصورت معاملات فصلی ارسال کنند. این بدان معنی است که گزارش تمام معاملات خرید و فروش های کوچک با هم بعد از سه ماه ارسال می شوند.
  3. کلیه مودیان مالیاتی بایستی در نظر داشته باشند که برای آنکه صورت معاملات فصلی آنها توسط سازمان امور مالیاتی مورد پذیرش قرار گیرد لازم است تا نسبت به دریافت کارت اقتصادی خود اقدام نمایند و به هنگام ارسالگزارشات فصلی خود کد اقتصادی درج شده بر روی کارت اقتصادی خود را نیز همراه گزارشات ارسال نمایند. در صورتی که مودی مالیاتی نسبت به دریافت کارت اقتصادی اقدام نکرده باشد هیچ یک از مدارک وی مورد پذیرش سازمان امور مالیاتی قرار نمیگیرد.

نتیجه گیری:

تنظیم و ارسال صورت معاملات به سامانه معاملات فصلی اقدام بسیار مهمی برای کسب و کار شما به حساب می‌آید. عدم ارائه این صورت مالیات فصلی، باعث تعیین جرایم مشخصی مطابق با قانون خواهد شد. برای جلوگیری از هرگونه اتلاف وقت و هزینه و نیز برای پیگیری از تاخیر در ارسال گزارش فصلی، می توانید از خدمات تخصصی موسسه ثبت فردا و خدمات مشاوره مالی آن بهره ببرید. ما همواره آماده پاسخگویی به سوالات و راهنمایی شما در این مسیر هستیم.

 تنظیم گزارشات معاملات فصلی

براساس ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم و دستورالعمل اجرایی آن ارائه فهرست معاملات مربوط به خرید ، فروش و قراردادها به سازمان امور مالیاتی طی مدت یکماه پس از پایان هر فصل الزامی است و عدم ارائه فهرست معاملات موجب تعلق جریمه ای معادل یک درصد (۱ %) معاملاتی که فهرست آنها ارائه نشده است ، خواهد بود .

دو روش برای ثبت و ارسال اطلاعات در سامانه معاملات فصلی وجود دارد :

۱-روش برخط (Online)  و ۲- روش غیربرخط (Offline)

لازم به ذکر است براساس بخشنامه های جدید اشخاص زیر مشمول ارسال گزارشات معاملات فصلی می باشند :

  • کلیه اشخاص حقوقی
  • اشخاص حقیقی که براساس ۶ مرحله فراخوان مشمول اجرای مالیات برارزش افزوده شده اند .
  • اشخاص حقیقی دارای بیش از ۳۰ میلیارد ریال فروش کالا و خدمات در سال
  • اشخاص حقیقی که ۱۰ برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده آنها در سال ۱۳۹۱ بیش از ۳۰ میلیارد ریال است

همچنین مهلت ارسال گزارشات معاملات فصلی از تاریخ ۰۱/۰۷/۱۳۹۵ تا یکماه و نیم پس از پایان هر فصل
می باشد

برای بهره گیری از سایر مفاد مربوطه به اصلاحات صورت گرفته در ارسال گزارشات معاملات فصلی و نیز نحوه ارسال آن با کارشناسان مجرب این موسسه تماس حاصل فرمائید .

شما عزیزان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به لینک ثبت شرکت در سایت  ثبت فردا مراجعه کنید یا با شماره تماس ۵۲۷۱۲-۰۲۱ تماس حاصل فرمائید.