اگر به دنبال ثبت برند هستید، حتماً از نحوه خرید و فروش برند نیز مطلع هستید، در غیر این صورت با این مقاله همراه باشید تا یاد بگیریم:
- آیا خرید و فروش برند بهتر است یا ثبت یک برند جدید؟
- آیا خرید و فروش برند در ایران با قواعد خاصی انجام می شود؟
- آیا مراحل و مدارک خرید و فروش برند از مراحل و مدارک ثبت برند جدید، جدا است؟
- آیا خرید و فروش برند بر تاریخ انقضاء آن تأثیری می گذارد؟
مزایای خرید و فروش بعد از ثبت برند
وقتی برای ثبت برند اقدام کردید، ممکن است بعد از مدتی به دلایلی تمایل به ادامه فعالیت نداشته باشید یا بعد از اتمام تاریخ انقضاء برندتان، تمایلی به تمدید نداشته باشید که در این حال می توانید برای خرید و فروش برند اقدام کنید.
کسانی که تمایلی به فروش برند خود ندارند، با اقدام برای فروش برند خود می توانند علاوه بر کسب درآمد، امکان استفاده مجدد از این برند را برای اشخاص دیگر نیز فراهم کنند.
یا برعکس کسانی که زمان کافی برای رسیدگی به امور ثبت برند ندارند، می توانند با خرید برند آماده، در اسرع وقت از برند خود بهره برداری کنند.
حتی در مواردی افرادی که ورشکست شده اند و امکان استفاده از این برند را از دست داده اند هم می توانند برای فروش اقدام کنند.
چنین اشخاصی با با فروش برند خود هم درآمدی خواهند داشت و هم امکان استفاده مجدد از برند برای اشخاص دیگر را فراهم می کنند.
از همه مهم تر خریدار نیز با خرید برندهای معتبر می تواند از این اعتبار در جهت معرفی محصولات و خدمات خود به بازار استفاده کند.
مدارک لازم برای خرید و فروش بعد از ثبت برند
- ارائه گواهینامه ثبت برند،
- ارائه آگهی رسمی،
- ارائه مدارک شناسایی خریدار،
- ارائه مدارک شناسایی فروشنده،
- ارائه مدارکی که دال بر فعالیت متقاضی خرید برند در حوزه مورد نظر است،
- ارائه قرارداد نقل و انتقال،
- ارائه گواهی انحصار وراثت آن هم در صورت انتقال قهری برند،
- ارائه رسید پرداخت هزینه های نقل و انتقال.
فرآیند خرید و فروش برند در ایران
گام اول – تعیین قیمت خرید برند؛
اولین قدم برای اقدام به خرید و فروش برند، تعیین قیمت آن است. این در حالی است که هیچ مرجع رسمی برای ثبت قیمت برند نیست بلکه با توجه به مواردی مثل میزان اعتبار برند، حوزه فعالیت و … تعیین کننده است.
از طرفی توافق فروشنده و خریدار نیز می تواند تعیین کننده باشد، اما این نکته هم هست که برندهای تازه به ثبت رسیده هم می توانند خرید و فروش شوند، با این ذهنیت که معمولاً با توجه به تعداد طبقات و کالاها و نوع طراحی، قیمت گذاری می شوند.
در حالی که برندهایی با شهرت و اعتبار، دارای ارزش معنوی هستند و طبیعی است که دارای قیمت بیشتری هم باشند.
گام دوم – تنظیم قرارداد؛
گام دوم، تنظیم قرارداد است. برای این کار، خریدار و فروشنده باید قرارداد انتقال برند را امضاء کنند. برای خرید و فروش برند، معمولاً قرارداد صلح تنظیم خواهد شد.
گام سوم- ثبت نهایی برند ثبت به نام خریدار
پس از تنظیم قرارداد، برند باید با نام خریدار یا مالک جدید برند مجدداً به ثبت برسد. برای این منظور خریدار باید تمامی مراحل ثبت علامت تجاری شرکت ها را انجام دهد.
نکات مهم در خرید و فروش بعد از ثبت برند
- همانطور که میدانید، ثبت برند در ایران یک تاریخ انقضاء دارد که معمولاً ۱۰ سال است و تا زمانی که مدت اعتبار آن تمدید نشود، قابل استفاده مجدد نخواهد بود. به همین دلیل هنگامی که شما برای خرید برند اقدام میکنید، باید مطمئن شوید که چند سال از مدت اعتبار آن باقیمانده است.
- ثبت مجدد برند پس از تنظیم قرارداد، یکی از نکات بسیار مهم در رابطه با خرید و فروش برند است. در حالی که بعضی بر این باورند که با امضای قرارداد نقل و انتقال برند، برند در مالکیت خریدار می رود. اما باید تمام این تغییرات مجدداً در اداره مالکیت معنوی به ثبت برسد تا به رسمیت شناخته شود، در غیر این صورت همچنان به نام فروشنده خواهد بود.
- تحویل کلیه مدارک بعد از تنظیم و امضا قرارداد نقل و انتقال برند نیز وظیفه فروشنده برند است. فروشنده موظف است کلیه مدارک از جمله:
- گواهی ثبت علامت،
- نام کاربری و رمز عبور در سامانه،
را در اختیار خریدار بگذارد.