ثبت برند تجاری و انواع آن

انواع ثبت برند

امروزه صاحبان کسب‌­وکارهای نوپا و کوچک قصد دارند با ثبت برند تجاری، محصولات یا خدمات خود را به انحصار در بیاورند تا فرصت هر گونه سوء استفاده را از رقبا بگیرند.

همانطور که می‌­دانید، برند ترکیبی از نام، نشانه، طرح، شعار، علامت یا ترکیبی از همه آنهاست که موجب شناسایی محصول، تمایز آن از دیگر محصولات و انتقال یک مفهوم یا احساس به مخاطب می­‌شود.

نکته اینجاست که برخی کسب‌­وکارها به ثبت برند فارسی و برخی به لاتین احتیاج دارند، بنابراین آشنایی با انواع آنها می‌تواند در ابتدای مسیر به شما کمک کند. با این مقاله همراه باشید تا به طور مفصل با انواع ثبت برند، برندهای تجاری و … آشنا شویم.

انواع برند

¤ برند جمعی

برندهایی که به یک جماعت قانونی متعلق هستند و دسته یا گروه خاصی را که به تولید آن کالا یا خدمت می‌­پردازند معرفی می‌کنند. برای مثال صنف نانوایان تهران

¤ برند  تضمینی

برندهایی که ممکن است توسط هر کس که بتواند کالا وخدمات خود را با استندارد تعیین شده وفق دهد، را شامل می‌­شود. برای مثال مواد شوینده یا ضد عفونی کننده.

نکته! صاحب چنین برندی به دلیل ضرورت بیطرف بودن خودش حق استفاده از آن را ندارد، در غیر این صورت پیگرد قانونی خواهد داشت.

¤ برند مشهور

برندهایی که در یک کشور به هر طریقی مشهور شده‌­اند (چه ثبت شده باشد و چه ثبت نشده باشد). هر کدام از این برندها اگر ثبت شوند، شما به لحاظ قانونی از دیگر تولیدکنندگان یا ارائه دهندگان، متمایز خواهید شد و تمام امتیازات حاصل از آن متعلق به شما خواهد بود.

انواع ثبت برند

ثبت برندهای تجاری به دو صورت ثبت در ایران و ثبت بین‌­الملل انجام خواهد شد:

ثبت برند در ایران

ثبت برند، برند فارسی و برند لاتین را شامل می‌­شود. بهتر است بدانید برند فارسی برندی است که در یکی از فرهنگنامه‌­های معتبر فارسی مانند دهخدا یا معین، وجود داشته باشد.

در غیر این صورت برندی که معنای درست آن بر اساس لاتین باشد ولی به صورت فارسی هم به نگارش درمی‌­آید هم، جز برند لاتین به حساب می‌­آید.

اگر با دیگر مقالات ما همراه بوده­ باشید، حتماً می‌­دانید که یکی از شروط ثبت برند لاتین، اخذ کارت بازرگانی است. در ضمن، ثبت علامت تجاری جز در مواردی که قانون تکلیف دستور دهد، اختیاری است، با این حال طبق مصوبه سال ۱۳۲۸، ثبت برند برای موارد زیر الزامی است:

  1. داروهای اختصاصی مورد استفاده علم پزشکی،
  2. مواد غذایی که در ظروف مخصوص ارائه می­شوند،
  3. آب­‌های گازدار،
  4. لوازم آرایش (زیرا در تماس مستقیم با پوست انسان است).

برند یا علامت ثبت شده نیز باید در قالب یک برچسب روی محصول باشد و شامل:

  • اسم تجاری و نشان سازنده جنس کالا با قید کشور تولیدکننده
  • شماره ثبت علامت در ایران

ثبت علائم زیر بر روی برچسب محصول، ممنوع است که شامل:

  • علائم رسمی، دولتی و مملکتی مانند پرچم ایران، وزارتخانه‌­ها ،هلال احمر، نیروهای مسلح و …
  • علامتی که قبلاً مشابه آن به ثبت رسیده است،
  • علائمی که عفت عمومی و نظم و انضباط اجتماعی منافات دارد،
  • علائمی که مفهوم خاصی دارند و دولت استفاده از آن را منع کرده است.

ثبت برند بین‌­المللی

طبق تاریخچه ثبت برند، برای حمایت از علائم تجارتی درسطح بین‌­المللی به موجب قوانین، شخص حقیقی یا حقوقی با عنوان صاحب برند، باید بطور جداگانه تعدادی تقاضانامه را در ادارات کشورهای مختلف عضو به زبان­‌های گوناگون با پرداخت هزینه‌­های متفاوت و صرف زمان طولانی، تودیع کند.

برای تسهیل روند ثبت بین المللی و تحصیل حقوق ناشی از آن تعدادی از کشورهای عضو کنوانسیون پاریس، اتحادیه بین‌المللی را جهت حمایت از مالکیت صنعتی در راستای کنوانسیون مزبور تشکیل می‌­دهند و درآن سیستم مادرید را بعنوان دستورالعمل ثبت بین المللی علائم تجارتی تصویب می­‌نمایند.

نکته اینجا است که درخواست ثبت بین‌المللی تنها از طریق دفاتر مالکیت صنعتی کشورهای عضو سیستم مادرید امکان پذیر است و شرط آن ثبت در کشور مبداء است.

مزایای ثبت برند بین المللی

  1. متقاضی با ارائه یک اظهارنامه بین‌­المللی از اداره مالکیت صنعتی می‌­تواند با همه یا تعدادی از کشورهای عضو موافقتنامه و پروتکل مادرید، حمایت از علامت تجاری خود را درخواست و دریافت کند.
  2. ساده، ارزان و موثر است، زیرا با یک تقاضانامه بین المللی واحد به یکی از زبان­‌های فرانسه، انگلیسی یا اسپانیولی و پرداخت یک تعرفه با واحد فرانک سوئیس، حمایت از علامت تجارتی یا خدماتی درکشورهای تعیین شده در فرم درخواست امکان­‌پذیر می‌­شود.
  3. اگر تغییری مانند تغییر نام، آدرس، مالکیت و … در علامت ثبت شده از کشور مبداء (دارنده برند) صورت گیرد، با تکمیل فرم‌های لازم و پرداخت هزینه تغییرات نام برده در سطح بین‌­الملل اعمال خواهد شد.
  4. ثبت بین المللی نوعی ثبت ملی طبق مقررات داخلی کشورهای موجود در درخواست است و نیازی به طبقه­‌بندی کالا، خدمات و … ندارد. هم­چنین انتشار در روزنامه رسمی کشور نیز نیاز نیست.

ثبت انواع برند با ثبت فردا

اگر شما نیز از صاحبان کسب­‌وکارهای کوچک و نوپا هستید و از مراحل ثبت برند و انواع آن اطلاعی ندارید، بهتر است از متخصصین این زمینه کمک بگیرید.

“ثبت فردا” موسسه‌­ای برای ثبت برند و علامت تجاری در تهران و ایران است.  کافی است برای مشاوره به سایت sabtefarda.org مراجعه کنید و یا با شماره ۵۲۷۱۲-۰۲۱ تماس بگیرید.

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها