اجازه ثبت شرکت – اگر به دنبال ثبت شرکت هستید و قصد دارید برای آن اقدام کنید، حتماً می دانید که شرایط، ضوابط و مراحل ثبت شرکت چیست! اما سوال اینجا است که آیا همه افرادی که متقاضی ثبت هستند، این اجازه را دارند یا خیر؟ به چه کسانی مجوز ثبت شرکت داده می شود؟
ثبت شرکت
هدف اصلی متقاضیان برای ثبت شرکت، کسب سود بیشتر و استفاده از مزایای قانونی است، از طرفی می خواهند تحت حمایت دولت و قانون باشند. با این کار افراد کم کم سرمایه ای جمع می کنند و مجبور هستند شرکایی انتخاب کنند تا بتوانند ثبت خود را رسمی کنند.
اما آیا هر کسی اجازه ثبت شرکت را دارد یا خیر؟ حداقل تعداد شرکاء برای ثبت شرکت چند نفر است؟ اجازه ثبت شرکت زیر نظر ضوابط قانون تجارت است. اگر افراد متقاضی واجد شرایط باشند، مجوز ثبت به آنها داده می شود.
حداقل تعداد شرکاء برای ثبت انواع شرکت
برای ثبت هر شرکتی یک حداقل تعدادی مشخص شده است تا افراد بتوانند برای ثبت اقدام کنند. در غیر این صورت اگر تعداد افراد شرکاء از حداقل کمتر باشد، با درخواست آنها موافقت نخواهد شد. حداقل تعدادی که برای هر کدام از شرکت ها آمده است، شامل:
- ثبت شرکت سهامی خاص ؛ حداقل ۳ نفر ،
- ثبت شرکت سهامی عام ؛ حداقل ۵ نفر ،
- ثبت شرکت تضامنی ؛ حداقل ۲ نفر ،
- ثبت شرکت با مسئولیت محدود ؛ حداقل ۲ نفر ،
- ثبت شرکت نسبی ؛ حداقل ۲ نفر ،
- ثبت شرکت تعاونی ؛ حداقل ۷ نفر ،
- ثبت شرکت مختلط غیر سهامی ؛ حداقل ۲ نفر ،
اجازه ثبت شرکت
تمام اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند با داشتن شرایط، مدارک و هم چنین انجام مراحل، ثبت شرکت را به پایان برسانند. یعنی قانون تجارت ایران، اجازه درخواست ثبت شرکت را به همه اشخاص حقیقی و حقوقیِ داخلی و خارجی داده است.
اما همان طور که می دانید، یکی از مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت، ارائه گواهی عدم سوء پیشینه است. پس سوالی که مطرح می شود این است که آیا داشتن سوء سابقه کیفری مانعی بر موافقت با صدور مجوز ثبت شرکت است؟
افرادی که سوء سابقه کیفری دارند می توانند برای ثبت شرکت اقدام کنند و هیچ گونه مانعی هم ندارد، اما باید توجه کنید که این گونه افراد فقط می توانند به عنوان سهامدار شرکت حضور داشته باشند و نمی توانند مدیر عامل یا حتی از اعضای هیئت مدیره باشند.
اگر سِمت بازرس را نیز مد نظر دارید، باید بگوییم که بازرس بودن هم منوط به نداشتن سوء سابقه کیفری می باشد.
نکته دیگر که بهتر است بدانید؛ اشخاص خارجی این امکان را دارند تا در ایران و بدون حتی یک نفر شریک ایرانی، شرکت ثبت کنند و مالکیت ۱۰۰% سهام را به نام خود داشته باشند.
هم چنین شرایط دیگری که یکی از ضوابط ثبت شرکت وجود دارد و به متقاضیان اجازه ثبت داده می شود، شرکت ها هستند، یعنی شرکت این امکان را دارند تا بدون وجود هیچ شخص حقیقی با هم شریک شوند و شرکت جدیدی را به ثبت برسانند.
چه کسانی باید برای ثبت شرکت اقدام کنند؟
تا به این جا حتماً به این سوال خود جواب داده اید که چه کسی یا کسانی مجوز ثبت شرکت دارند، اما یوال دیگری مطرح خواهد شد، این است که چه کسی باید فعالیت های ثبتی و قانونی شرکت را پیگیری کند؟! آیا این وظیفه برعهده بازرس است؟ قطعاً خیر!
بازرس وظیفه دیگری دارد که اقدام برای ثبت شرکت از حوزه اختیارت او خارج است، بنابراین این وظیفه به موسسین شرکت محول خواهد شد. در بعضی موارد حتی مدیر عامل یا اعضاء هیئت مدیره می توانند اقدام کنند.
در پایان نیز اگر تصمیم به ثبت شرکت گرفته اید، باید به مرجع ثبت شرکت یعنی اداره ثبت مراجعه کنید، البته مراحل ابتدایی به صورت آنلاین و در سامانه انجام خواهد شد. هم چنین برای ثبت شرکت، تغییرات آن، ثبت برند و سایر امورثبتی و حقوقی خود میتوانید از کاشناسان این حوزه کمک بگیرید.
بهتر است برای مشاوره به سراغ موسسه های معتبر و با سابقه کار بالا بروید. “موسسه ثبت فردا” یکی از معتبرترین ها است که می تواند شما را در این راه همراهی کند. برای اطلاعات بیشتر به آدرس sabtefarda.org مراجعه کنید.