اعضای شرکت سهامی عام – در این مقاله به معرفی اعضای شرکت سهامی عام می پردازیم و به بررسی وظایف هر کدام از آنها می پردازیم.
بعد از تشکیل و ثبت شرکت سهامی عام که با همکاری موسسان در مجمع عمومی موسس صورت گرفته است مهم ترین موضوع شرکت، اعضای سه گانه شرکت سهامی عام است.
شرکت سهامی عام امروزه یکی از مهم ترین شرکت های مهم و تاثیرگذار در اقتصاد کشور به شمار می آید که با سرمایه های مشخص شده فعالیت اقتصادی خود را افزایش می دهد. چرا که افراد به صورت ثابت در آن به عنوان شخص تصمیم گیرنده و اداره کننده حضور ندارند.
اعضای شرکت سهامی عام
مجمع عمومی که تصمیم گیرنده هیات مدیره که شرکت را اداره می کنند بازرس که فعالیت آنها در زمینه نظارت است مجمع عمومی لایحه اصلاح قانون تجارت مجمع عمومی تعریفی از مجمع عمومی ارائه نداده است اما در ماده ۷۲ آمده است: « مجمع عمومی شرکت سهامی از مجموعه ای از صاحبان سهام تشکیل شده است. مقررات مربوط به حضور تعداد لازم برای تشکیل مجمع عمومی و آرای لازم برای اتخاذ تصمیمات در اساسنامه مشخص خواهد شد مگر در مواردی که به سبب قوانین تکلیف مخصوصی برای آن معین شده باشد ».
بالاترین مرجع تصمیم گیری شرکت های سهامی عام مجمع عمومی است که در حکم قوه مقننه استکه اصول، نحوه کار و عملیات شرکت را معین می کند
بعد از ثبت شرکت سهامی عام، مجمع عمومی، مدیران و بازرسان شرکت را انتخاب می کند و فعالیت های آنها را مورد بررسی، تایید یا تصحیح قرار می دهد.
البته تشریفات مجامع عمومی زمانی معتبر است که تشریفات مشخص شده در قانون و اساسنامه را برای دعوت کردن و تشکیل و حد نصاب سهام حاضر و اکثریت لازم را در نظر گرفته شده باشد
می توان گفت مجمع عمومی صاحبان سهام مانند یک فرمانده ایست که اعضا و کارکنان شرکت به او وابسته هستند که گزارش فعالیت خود در شرکت را به او ارائه بدهند.
هیچ یک از تصمیمات مهم مربوط به شرکت بدون تایید مجمع عمومی معتبر نیست. به همین خاطر باید به گونه ای هیئت مدیره را انتخاب کند تا به نمایندگی و جانشینی از او فعالیت کند.
در مجامع عمومی تصمیمات کلی و مهم مانند انتخاب هیات مدیره، انتخاب بازرسان، انتخاب روزنامه کثیرالانتشار برای درج آگهی ها، افزایش و کاهش یافتن سرمایه، انحلال قبل از موعد، صادر کردن اوراق قرضه و تغییر در متن اساسنامه گرفته می شود.
سهامداران، اعضای تصمیم گیرنده مجامع عمومی هستند که از جمع صاحبان سهام تشکیل می شود.
هیات مدیره
شرکت سهامی عام توسط هیات مدیره ای که از میان صاحبان سهام انتخاب می شود و به صورت کامل یا موقت قابل عزل می باشند اداره می شود.
عده ی اعضا هیات مدیره در شرکت های سهامی عام باید پنج نفر یا بیشتر باشد.
سهام مشخص شده با اسم هست و قابل انتقال نیست و تا زمانی که مدیری مفاصاحساب دوره خود در شرکت دریافت نکرده است سهام معین شده در صندوق شرکت به عنوان وثیقه باقی می ماند.
مطابق با (ماده ۱۱۱ ل. ا. ق. ت )، اشخاصی که نمی توانند به عنوان عضو هیات مدیره منصوب گردند عبارتند از:
افراد محجورین و کسانی که حکم ورشکستگی آن ها صادر شده است.
افرادی که به خاطر ارتکاب جنایت یا یکی از جنحه های سرقت، خیانت در امانت، کلاهبرداری، جنحه هایی که به سبب قانون در حکم خیانت در امانت یا کلاهبرداری شناخته شده است، اختلاس، تدلیس، تصرف غیرقانونی در اموال عمومی، به سبب حکم قطعی از حقوق اجتماعی، به صورت کامل یا موقت محروم شده باشند.
نکته مهم اینکه، این اشخاص تنها در مدت زمان محرومیت از حقوق اجتماعی نمی توانند به عضویت هیات مدیره انتخاب شوند.
بازرس یا بازرسان
بازرسان افرادی هستند که به وسیله مجمع عمومی برای نظارت بر فعالیت مدیران و حساب ها و معاملات شرکت انتخاب می گردند .
بازرسان می توانند هم از بین صاحبان سهام انتخاب شوند و هم از خارج از شرکت
بازرسان می توانند اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند.
در حوزه هایی که وزارت اقتصاد اعلام می کند کسانی می توانند وظایف بازرسی در شرکت های سهامی عام را اعمال کنند که نام آن ها در فهرست رسمی بازرسان شرکت ها درج شده باشد.
اشخاصی که نمی توانند به عنوان عضو بازرس منصوب گردند عبارتند از:
مطابق با ماده ( ۱۱۱ ل. ا. ق. ت )، محجورین و افرادی که حکم ورشکستگی آن ها صادر شده است. مطابق با ماده (۱۱۱ ل. ا. ق. ت )، افرادی که به خاطر ارتکاب جنایت یا یکی از جنحه های سرقت، خیانت در امانت، کلاهبرداری، جنحه هایی که به سبب قانون در حکم خیانت در امانت یا کلاهبرداری شناخته شده اند، اختلاس، تدلیس، تصرف غیرقانونی در اموال عمومی، که به سبب حکم قطعی از حقوق اجتماعی، به صورت کامل یا موقت محروم شده اند. البته فقط در مدت زمان محرومیت مطابق با ماده( ۱۴۷ ل. ا. ق. ت )، اعضاء هیات مدیره یا مدیر عامل شرکت مطابق با ماده( ۱۴۷ ل. ا. ق. ت )، خویشان سببی و نسبی مدیران یا مدیر عامل تا درجه سوم از طبقه اول و دوم مطابق با ماده ( ۱۴۷ ل. ا. ق. ت ) هر کس که خود یا همسرش از اشخاص مذکور در بند ۲ موظفاَ حقوق دریافت می دارد.
وظایف بازرسان
به موجب قانون وظایف بازرسان شرکت عبارتند از: بررسی و رسیدگی به کلیه هزینه ها و درآمد های شرکت و ارائه آن ها به سهامداران نظارت داشتن بر امور هیات مدیره بررسی حساب ها اطلاع رسانی.