ثبت موسسه قرض الحسنه – ثبت موسسه قرض الحسنه دارای گذراندن مراحل و رعایت کردن شرایطی است که در اینجا به بررسی آنها می پردازم.
قرض الحسنه یک سنت الهی است که برای رفع نیاز نیازمندان صورت می گیرد. این کار دارای برکات زیادی برای اقشار مختلف جامعه اسلامی است. بخشی از برکات الهی شامل رشد فضائل اخلاقی و پوشش نیازهای افراد واجد شرایط در کلیه ابعاد مادی و معنوی
موسسه های قرض الحسنه با هدف گسترش یافتن و تحکیم سنن الهی و نبوی و مشارکت کردن در انجام امور خیر و عام المنفعه و تحقق یافتن قرض الحسنه تشکیل شده است.
قرض الحسنه یک موسسه غیر تجاری است که ماهیت آن اخلاقی است که از طرف اشخاص حقیقی و حقوقی و بر اساس قوانین و قانون مشخص شد مدیریت می شود
شرایط ثبت موسسه قرض الحسنه
برای ثبت صندوق های قرض الحسنه نیاز به دریافت مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و رعایت ضوابط و مقررات مشخص شده است
تاسیس و ثبت موسسه قرض الحسنه، نیازمند معرفی کردن شورای عالی صندوق قرض الحسنه و دریافت مجوز از نیروی انتظامی و مراجعه به ثبت شرکت ها برای ثبت صندوق است
موسسه اعتباری بایستی همراه با درخواست کسب مجوز تاسیس و ثبت صندوق، مدارکی را به بانک مرکزی ارائه نماید. این مدارک عبارتند از:
اساسنامه پیشنهادی صندوق منطبق با اساسنامه نمونه بانک مرکزی
نام و مشخصات کامل، میزان تحصیلات، سابقه فعالیت و سمت های پیشین اعضای هیات امناء هیات مدیره و مدیر عامل پیشنهادی
التزام کتبی مدیر عامل موسسه اعتباری مبتنی بر انجام عملیات مطابق با مقررات
اعضای هیات امنای صندوق بایستی از بین اعضای هیات مدیره موسسه اعتباری انتخاب شوند. انتخاب اعضای هیات امناء و مدیر عامل بستگی به تایید بانک مرکزی است
بانک مرکزی بعد از دریافت اساسنامه ثبت شده، آگهی ثبت شده در روزنامه رسمی یا رسید دریافت روزنامه رسمی، سایر مدارک مورد نیاز و اسامی صاحبان امضای مجاز، به مدت ۱۰ روز برای صدور مجوز فعالیت موسسه قرض الحسنه اقدام می نماید.
مدارک لازم جهت ثبت موسسه قرض الحسنه
برای ثبت برند موسسه قرض الحسنه نیاز به آماده کردن مدارک هایی است که این مدارک عبارتند از:
اساسنامه در دو جلد که به امضای موسسین و هیات امنا رسیده باشد
تقاضانامه ثبت موسسات غیر تجاری در دو جلد که به امضاء موسسین و اعضاء هیات امنا رسیده باشد
مدارک شناسایی موسسین و هیات امنا و هیات مدیره و بازرسان در یک جلدمجوز ثبت صادر شده از اداره کل اطلاعات نیروی انتظامی
نکته قابل ذکر این است که
تقاضانامه ها باید از اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری خریداری شوند. و هرتغییری در اساسنامه صندوق موکول به تایید قبلی بانک مرکزی است.
اعضای صندوق
اعضای صندوق شامل موارد زیر می باشد
هیات امناء
هیات مدیره
مدیر عامل
بازرس یا بازرسان
هیات امناء
هیات امنای موسسه قرض الحسنه ٢٩ نفر هستند که از طرف موسسان انتخاب می گردند. این هیات بالاترین مقام صندوق را دارند و نائب موسسین هستند.
هر یک از اعضای هیات امنا بایستی در زمان حیات خود یک فرد متدین، امین و قابل اعتماد را که دارای صلاحیت اخلاقی باشد برای جانشینی خودش معرفی نماید که بعد از وفاتش به عنوان عضو هیات امنا انجام وظیفه نماید. عضو جانشین بایستی مورد قبول حداقل سه چهارم اعضای هیات امنا قرار بگیرد. هر کس که بعدا جزء اعضای هیات امنا می شود باید جانشین خود را به ترتیب گفته شده مشخص و معرفی نماید. تکالیف و وظایف مشخص شده در این اساسنامه باید بدون وقفه انجام گیرد.
اگر هر یک از اعضای هیات امنا در زمان حیاتش از معرفی جانشین یا از ادامه همکاری خودداری نماید سایر هیات امنا شخص واجد شرایط و مورد اعتمادی را از میان داوطلبان و با اکثریت آرا انتخاب می نمایند و به عنوان عضو هیات امنا به جانشینی انتخاب می نمایند.
هیات مدیره
هیات مدیره بایستی از میان خود یا ازخارج از هیات مدیره یک فرد ایرانی مسلمان و خوشنام را به مدیریت عامل انتخاب کنند و حدود اختیارات و مدت زمان تصدی و حق الزحمه اورا مشخص نمایند. مدیر عامل بالاترین مقام اجرائی صندوق است و با اختیاراتی که از طرف هیات مدیره به او تفویض شده نماینده صندوق محسوب شده و از طرف صندوق حق امضا را دارد.
بازرس یا بازرسان
بازرس می تواند در هر زمان رسیدگی و بازرسی را درمورد صندوق انجام دهد و اسناد و مدارک و اطلاعات مربوطه مورد بررسی و رسیدگی قرار دهد و درصورت لزوم تقاضای تشکیل جلسه فوق العاده هیات امنا را بدهد.
نظارت بر صندوق های قرض الحسنه
نظارت بر صندوق های قرض الحسنه به دو صورت انجام می گیرد که عبارتند از:
از طریق وسط شورای عالی صندوق های قرض الحسنه و در صورت ضرورت، همکاری نیروهای انتظامی و قوه قضاییه
توسط مردم با آگاهی دادن از طریق ارتباط های جمعی و استفاده کردن از گزارش های مردمی و …
علاوه بر دو مورد قبلی، بانک مرکزی در هر زمان که لازم بداند، می تواند بازرسان خود را برای رسیدگی به حساب های صندوق اعزام کند. مدیران صندوق مکلف هستند تمامی اسناد، مدارک و دفاتر موسسه را برای رسیدگی به بازرسان ارائه کنند.