افزایش سرمایه بعد از ثبت شرکت – تآمین سرمایه اولیه یک رکن مهم برای ثبت شرکت سهامی خاص یا هر کدام از شرکت های تجاری است که قانون تجارت برای ثبت هر کدام از آنها یک حداقل سرمایه مشخص کرده است.
در بین شرکت های هفتگانه، شرکت سهامی خاص بعد از انجام امور ثبتی و گسترش فعالیت هایش، به سرمایه بیشتری نیاز دارد. در این مقاله قصد داریم چگونگی افزایش سرمایه و قوانین آن بعد از ثبت شرکت سهامی خاص را بررسی کنیم.
چرا ثبت شرکت سهامی خاص؟!
از بین ۷ شرکتی که در قانون تجارت آمده است و اجازه ثبت دارند، شرکت سهامی بیشترین طرفدار را دارد، چرا؟ زیرا مزایای فراوانی نسبت به سایر شرکت های تجاری دارد.
ثبت شرکت سهامی، تنها شرکتی است که فارغ از موضوع فعالیت خود، تجاری محسوب می شود. بنابراین نسبت به سایر شرکت ها انعطاف بیشتری دارند و سرمایه بیشتری نیاز دارند.
سرمایه لازم برای ثبت شرکت های سهامی
تأمین سرمایه در ثبت شرکت سهامی خاص به این صورت است که باید توسط موسسین تأمین شود که در غالب قطعات مساوی تحت عنوان سهم برای سهامداران تقسیم بندی می شود.
هر کدام از سهامدارن به واسطه مبلغی که پرداخت کرده اند در این شرکت سهیم خواهند شد. در واقع منظور از سهم یا سهام در این شرکت ها، همان سرمایه شرکت است و معرف میزان سرمایه ای است که سهامداران در شرکت دارند.
از طرفی می دانید که سود شرکت می تواند به عنوان افزایش مبلغ اسمی سهام به حساب بیاید آن هم در مواردی که افزایش سرمایه انجام شده یا به صورت دارایی شرکت در نظر گرفته شده باشد.
اگر به روش دوم یعنی دارایی شرکت انجام شده باشد، ارزش واقعی سهام از مبلغ اسمی آن بیشتر خواهد بود.
افزایش سرمایه بعد از ثبت شرکتهای سهامی خاص
در قانون تجارت مبلغ ۱۰۰ هزار توامن به عنوان سرمایه اولیه ثبت شرکت سهامی خاص در نظر گرفته شده است که خب طبیعتاً مبلغ اندکی است. به همین دلیل بسیاری از شرکت ها بعد از شروع فعالیت برای افزایش سرمایه اقدام می کنند. چگونه؟
- افزایش مبلغ اسمی سهام،
- افزایش تعداد سهام با صدور سهام جدید،
روش اول مرسوم تر می باشد، زیرا پرداخت مبلغ به صورت نقدی است و پس از تصویبِ افزایش سرمایه هر کدام از سهامداران به نسبت سهامی که در شرکت دارند و میزان افزایشی که تعیین شده، این مبلغ را به صورت نقدی پرداخت میکنند.
اما در روش دوم، یعنی افزایش سرمایه با صدور سهام جدید، افزایش از طریق نقدی یا غیرنقدی خواهد بود. از طرفی ممکن است اگر از سوی مجمع تصویب شود، این افزایش از طریق سود انباشته یا بالا رفتن ارزش سهام شرکت تامین گردد.
طبق قانون تجارت، موارد افزایش سرمایه برای تادیه مبلغ اسمی سهام شامل:
- انتقال سود تقسیم نشده یا انباشته یا حتی عواید حاصله از اضافه ارزش سهام جدید به سرمایه شرکت،
- تبدیل اوراق قرضه به سهام،
- پرداخت مبلغ اسمی سهام به شکل نقدی،
- تبدیل مطالبات نقدی اشخاص از شرکت به سهام جدید،
چگونگی افزایش سرمایه بعد از ثبت شرکتهای سهامی خاص
مجمع عمومی فوقالعاده یک شرکت باید صلاحدید افزایش سرمایه را اعلام کند. این مجمع به دعوت هیئت مدیره برگزار می شود. پس هیئت مدیره موظف است گزارشی با ذکر علت افزایش سرمایه تهیه نماید و بعد از بررسی اقدام به دعوت مجمع کند. بنابراین وظیفه اجرایی کردن افزایش سرمایه با هیئت مدیره است.
مدارک لازم برای ثبت افزایش سرمایه در شرکت سهامی خاص
- کارت ملی و شناسنامه مدیرعامل، اعضای هیئت مدیره و سهامدارن ،
- ارائه اساسنامه شرکت،
- آگهی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت ،
- اظهارنامه افزایش سرمایه ،
- اگر پرداخت نقدی است، ارائه گواهی بانک الزامی است .
هم چنین برخی از تغییرات مانند ثبت افزایش سرمایه باید به لحاظ قانونی ثبت شوند تا صلب اعتبار نشوند. این الزام از سوی قانون تجارت ذکر شده و عدم ثبت این تغییرات از لحاظ قانونی شرکت را با مشکل مواجه می کند.
ثبت افزایش سرمایه با “موسسه ثبت فردا“
ثبت افزایش سرمایه بعد از ثبت شرکت سهامی خاص، مانند دیگر امور اداری شرایط و ملزوماتی دارد که عدم توجه به آنها مشکلات زیادی خواهد داشت. پس بهتر است قبل از هر اقدامی با متخصصان و مشاوران این حوزه صحبت کنید تا در صورت لزوم شما را راهنمایی نمایند.
با این کار در وقت و هزینه خود صرفه جویی خواهید کرد و زودتر به نتیجه می رسید تا بتوانید برای اقدامات بعدی شرکت تان برنامه ریزی کنید.