تنظیم قراردادهای رسمی – بعد از ثبت شرکت یکی از اقداماتی که به وفور با آن سر و کار دارید، تنظیم قراردادهای رسمی است. به همین خاطر، نحوه نوشتن متن قراردادهای رسمی و تنظیم آنها یک مهارت مهم به حساب می آید.
منظور از قرارداد چیست؟
طبق قانون مدنی قرارداد یا Contract یعنی دو یا چند نفر در مقابل دو یا چند نفر دیگر بر انجام امری متعهد شوند. قراردادها معمولاً بر اساس توافق طرفین با موافقت بر سر موضوع و تعهدات به دسته های متفاوتی تقسیم می شوند.
بنابراین اصل قرارداد زمانی خواهد بود که تمامی مذاکرات اولیه و مقدماتی به ثمر رسیده باشد و جلوه رسمی و قانونی پیدا می کند.
نتیجه این که قرارداد به عنوان یک سند حقوقی در برابر همگان قابل استناد می باشد و طرفین با استناد به آن نیاز به دلیل بیشتری برای مطالبه تعهدات طرف دیگر نخواهند داشت.
ثبت شرکت و ضرورت نوشتن و تنظیم قرارداد
در زمان های گذشته، معمولاً قراردادها شفاهی عناون می شدند، اما به دلیل عدم ثبت آن، برخی افراد به درستی پایبند تعهدات خود نبودند.
اما با گذشت زمان و ثبت شرکت ها، فعالیت ها شکل رسمی تری به خود گرفت، در نتیجه قراردادها نیز به صورت کتبی و بدون رعایت اصول نگارش نوشته می شدند.
البته در چنین شرایطی دو طرف قرارداد باز هم به مشکل برمی خوردند، اما با مرور زمان متوجه شدند که باید برای انجام کار و وظیفه، با اصول صحیح نگارش و امضا شود.
این در حالی است که قراردادهای متعددی برای ثبت و تنظیم وجود دارد، مانند:
- قرارداد استخدام،
- قرارداد ساخت ساختمان،
- قرارداد مشارکت مدنی،
- قرارداد اجاره،
- قرارداد فروش،
- قرارداد پیمانکاری،
- و… .
مزایای نوشتن قرارداد
اگر برای مثال به تازگی ثبت شرکت کرده اید و نیازمند نیروی جدید هستید، پس نیازمند نوشتن قرارداد استخدام هستید، اما آیا به فواید آن فکر کرده اید؟
- جلوگیری از اختلاف احتمالی بین طرفین قرارداد،
- افزایش بهره وری و کیفیت کار طرفین،
- حفظ روابط کاری و اقتصادی بین افراد و شرکاء،
- جلوگیری از اتلاف وقت و زایل شدن حقوق طرفین،
- کاهش ضرر و زیان ناشی از چالش های قرارداد،
- محافظت از کسب و کار،
- آگاهی از جزئیات کار، طرح یا پروژه در مذاکرات،
نکات مهم برای نوشتن متن قراردادها بعد از ثبت شرکت
یک قرارداد خوب نکات زیادی را باید رعایت کند تا مورد قبول واقع شود، اما برخی از آنها ضروری نیست! اما در ادامه مواردی را ذکر می کنیم که جزء واجبات یک قرارداد هستند:
اسم قرارداد
اسمی که طی آن باید مشخص کنید که قرارداد شما چه نوعی است، برای مثال برای طراحی سایت، اجاره، استخدام یا … .
طرفین قرارداد
بعد از ثبت موضوع، مهم ترین جزء، تعیین طرفین قرارداد است که باید با ذکر مشخصات شناسنامه ای و کد ملی و با آدرس و شماره تماس منزل کاملاً دقیق و با ذکر جزئیات آورده شود.
نکته! اگر تا زمانی که قرارداد منقضی نشده است، آدرس یکی از طرفین قرارداد تغییر کرد، باید حتماً آن را کتباً اعلام و در قرارداد وارد کند.
در ضمن در صورتیکه فردی به نمایندگی و وکالت فرد دیگری به تنظیم و امضای قرارداد اقدام کرد، باید مشخصات کامل با ذکر عنوان خود، وکیل، نماینده و… در متن قرارداد درج کند.
موضوع قرارداد
موضوع قرارداد چه برای ثبت شرکت باشد و چه هر موضوع دیگری، ماهیت اقدام یا کاری که طرفین ملزم به انجام آن هستند را نشان می دهد. موضوع قرارداد میتواند فروش، ساخت، واگذاری و… باشد.
اعتبار قرارداد
یک قرارداد اگر اصولی و حقوقی باشد، باید دارای مدت زمان شروع و پایان قرارداد باشد. البته یک قرارداد می تواند نامحدود هم باشد. به هر حال باید تاریخ آغاز و پایان فعالیت دقیق ذکر شود.
مبلغ
مبلغ قرارداد معمولاً به صورت حدودی ذکر می شود، یعنی میتواند قطعی باشد یا نباشد؛ در هر دو صورت باید نحوه دریافت و پرداخت آن با ذکر تاریخ دقیق توضیح داده شود.
تعهدات
همانطور که گفته شد، برای مواردی مثل ثبت شرکت یا حتی بعد از ثبت شرکت، نیاز به نوشتن و تنظیم قراردادهایی هست که طرفین از موضوع اصلی و کاری که باید انجام دهند، آگاه هستند.
با این حال متن قرارداد علاوه بر موضوع آن باید تعهدات طرفین نیز با جزئیات ذکر شود، مثلاً در قراردادهای پیمانکاری براساس شرایط عمومی پیمان، باید تعهدات پیمانکار و تعهدات کارفرما ذکر شود، اما در سایر قراردادها، درج این تعهدات به صورت توافقی است.
سخن آخر
اگر به تازگی برای ثبت شرکت اقدام کرده اید و اول راه هستید، بهتر است برای قراردادهایی که در پیش رو دارید از موسسه های حقوقی راهنمایی بگیرید. امیدواریم چگونگی پاسخ به سوالات شما پیرامون تنظیم قراردادهای رسمی برای ثبت شرکت پاسخ داده باشیم.