تنظیم اظهارنامه ثبت اختراع

 تنظیم اظهارنامه ثبت اختراع

تنظیم اظهارنامه ثبت اختراع : طبق ماده ۲ آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات ثبت هرگونه اختراع مستلزم ارائه اظهارنامه به مرکز ثبت است. تنظیم اظهارنامه باید در سه نسخه و به زبان فارسی باشد و توسط متقاضی یا وکیل و نماینده قانونی او امضا شود.

تنظیم اظهارنامه ثبت اختراع

اگر اسناد ضمیمه شده در اظهارنامه به زبانی غیر از زبان فارسی باشد، ارائه ترجمه کامل به فارسی همراه با اصل مدرک الزامی است. برای تنظیم اظهارنامه ثبت اختراع مراحل زیر را دنبال کنید.

نام مخترع

متقاضی ثبت و نماینده قانونی مخترع باید در اظهارنامه قید شود؛ توجه داشته باشید که متقاضی ثبت اختراع لزوما مخترع نیست و ممکن است وکیل یا نماینده قانونی مخترع باشد که در این حالت نیز باید مشخصات کامل متقاضی قید شده و مدارک بر سمت قانون وکیل نیز همراه با اظهار نامه ارائه شود.

اگر خود مخترع متقاضی ثبت باشد فقط مشخصات او به عنوان فرد متقاضی به ثبت می رسد.

عنوان اختراع

عنوان باید جامع و کوتاه باشد؛ به گونه ای که بیانگر اصل موضوع اختراع شده به شمار رود و تکنیک کار شما را به طور صریح معرفی کند و از کلماتی مانند: نو، جدید، بهتر و غیره استفاده نشود. ترجیحا بین ۳ الی ۱۰ کلمه  باشد.

توصیف اختراع

در این بخش اختراع باید از نظر علمی کاملا شرح داده شود. ذکر کاربرد صنعتی اختراع و هدف اختراع ضروری است. توضیحات در خصوص اختراع باید به نحوی باشد که یک متخصص در آن زمینه اختراع را درک کند و ارتباط بین اجزا را به راحتی بفهمد.

در توصیف اختراع زمینه فنی باید مشخص شود. زمینه فنی منظور حوزه ای است که اختراع در آن دسته قرار می گیرد. به عنوان مثال اگر مخترع یک جاروبرقی با قابلیت های جدیدتری نسبت به جاروبرقی های موجود در بازار اختراع کرده است؛ ابتدا باید مشخص کند که اختراع در حوزه جاروبرقی به شمار می رود؛ سپس باید تفاوت اختراع خود را با موارد موجود بیان کند.

ادعانامه اختراع

ادعانامه اختراع از مهم ترین بخش های مربوط به تنظیم اظهارنامه ثبت اختراع است. ادعانامه باید نشان دهنده سه شرط اصلی اختراع باشد:

  • جدید باشد.
  • ابتکاری باشد.
  • کاربرد صنعتی داشته باشد.

همچنین باید نمایانگر تفاوت های اختراع نسبت به نسخه های قبلی موجود باشد؛ به گونه ای که اداره ثبت را نسبت به اعطای حق انحصاری برای اختراع متقاعد کند. در این بخش جنبه های فنی اختراع بدون اشاره به ویژگی ها و مزایای اختراع تشریح می شود. در این قسمت باید مشخص شود که اختراع محصول است یا یک فرآیند.

لازم به ذکر است که اطلاعاتی که در ادعانامه مطرح می شوند، باید به طور کامل با مطالبی که در قسمت توصیف اختراع بیان شده است، منطبق باشند.

نقشه و نمودارها

نمودارها و نقشه هایی که برای معرفی بهتر و کامل تر اختراع مورد نیاز است، باید به اظهارنامه پیوست شوند.

تاریخ و امضا

تاریخ تقدیم اظهارنامه و امضای شخصی که اظهارنامه را تسلیم می کند، برای شناخت هویت متقاضی حائز اهمیت است.

هزینه های ثبت اظهارنامه

متقاضی ثبت باید هزینه های ثبت اظهانامه را هنگام تسلیم آن پرداخت کند.

حق تقدم

قبل از پرداخت به مساله حق تقدم لازم به ذکر است که تاریخ تنظیم اظهارنامه ثبت اختراع در ثبت نقش بسیار مهمی دارد.

از بین دو فردی که اختراع یکسانی دارند، اختراع به نام کسی که اظهارنامه خود را زودتر به اداره ثبت تسلیم کرده است؛ ثبت می شود؛ به عبارتی یعنی مخترعی که دیرتر برای ثبت اختراع خود اقدام کند، امتیاز اختراع جدید را از دست می دهد.

اصلاح و رفع نقص اظهارنامه

طبق ماده ۱۱ قانون ثبت اختراعات تنظیم اظهارنامه ثبت اختراع باید شرایط زیر را دارا باشد:

  • ذکر صریح اینکه ثبت یک اختراع تقاضا می شود.
  • ذکر نکاتی که شناخت هویت متقاضی را میسر می کند.
  • توصیف اجمالی اختراع

اگر اظهارنامه در هنگام تقاضا فاقد شرایط ذکر شده باشد، به متقاضی اخطار داده می شود تا در طول سی روز اصلاحات لازم را انجام دهد. تاریخ تقاضا همان تاریخ دریافت اصلاحات انجام شده است.

محتویات و مندرجات اظهارنامه

طبق ماده ۵ آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات اظهارنامه ثبت اختراع باید حاوی نکات زیر باشد:

  • نام، شماره ملی، آدرس، کدپستی، تابعیت و سمت متقاضی در صورتیکه متقاضی شخص حقوقی است؛ ذکر نام، نوع فعالیت، اقامتگاه، تابعیت، محل و شماره ثبت، مرکز اصلی و هرگونه شناسه دیگر آن الزامی است.
  • نام، شماره ملی، آدرس و کدپستی وکیل یا نماینده قانونی در صورت وجود
  • درصورتیکه متقاضی مقیم ایران نباشد؛ نام، اقامتگاه، کدپستی شخص یا اشخاصی که صلاحیت دریافت ابلاغیه ها را دارند؛ بنابر حق تقدم اگر متقاضی مقیم ایران نباشد و درخواست ثبت اختراع خود در را ایران بدهد؛ باید نام، اقامتگاه و کدپستی افرادی را که صلاحیت دریافت ابلاغیه ها را در ایران دارند؛ اعلام کند تا تصمیمات اداره ثبت در زمان مقتضی به آنها ابلاغ شود و پرونده معطل نماند.
  • اسم، آدرس و شغل مخترع در صورتی که متقاضی شخصی غیر از مخترع باشد.
  • تعداد صفحات توصیف، ادعانامه، خلاصه توصیف و نقشه و نمودارها. شماره گذاری صفحات به عدد فارسی و به گونه ای باشد که شروع قسمت توصیف با شماره ۱ و به ترتیب تا پایان شماره گذاری شود. اگر اظهارنامه شامل نقشه، نمودار یا جدول است؛ ابتدای آنها باید با شماره های جدید و از شماره یک شماره گذاری شوند.
  • طبقه اختراع بر اساس طبقه بندی بین المللی اختراعات به ثبت می رسند.

نتایج حاصل از بررسی اظهارنامه

  • ابلاغیه رفع نقص: پس از بررسی اولیه اظهارنامه در صورتی که موردی طبق قوانین و آیین نامه اجرایی تنظیم نشده باشد،کارشناس طبق مقررات مبادرت به صدور اخطار رفع نقص می کند.
  • ابلاغیه رد اظهارنامه: در صورتی که اظهارنامه تکمیل باشد و همه موارد طبق قانون و آیین نامه تنظیم شود، کارشناس اختراع مورد نظر را در سیستم جستجو می کند و در صورت موجودیت اختراع طی ابلاغیه ای به متقاضی اطلاع می دهد و متقاضی پس ازمشاهده اختراعات سابق در صورتیکه اختراع خود را مشابه اختراعات دیگر بداند، ابلاغیه رد اختراع صادر می شود.
  • آگهی ثبت اختراع: درحالی که اظهارنامه تمامی مراحل را با موفقیت سپری کند، آگهی ثبت اختراع صادر می شود.

نتیجه گیری

ضمن تنظیم اظهارنامه ثبت اختراع رعایت تمامی مراحل قانونی و آیین نامه های اجرایی ضروری است. از موارد اصلی در تنظیم اظهارنامه تاریخ اظهارنامه به شمار می رود که اگر در نظر گرفته نشود، ممکن است حق ثبت اختراع را از دست بدهید و اختراعی مشابه سریع تر به ثبت برسد.

شما عزیزان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به لینک ثبت فردا مراجعه کنید یا با شماره تماس ۵۲۷۱۲-۰۲۱ تماس حاصل فرمائید.

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها