آنچه راجع به کاهش سرمایه شرکت سهامی باید بدانید : در شرکت های سهامی سرمایه شامل وجوهات نقدی و آورده اولیه موسس و هیات مدیره و همچنین وجوهات غیر نقدی است.
آنچه راجع به کاهش سرمایه شرکت سهامی باید بدانید
در تمامی شرکت های سهامی عام قبل از ثبت شرکت مبلغی وجه نقد را معین می کنند و این مبلغ سرمایه نقدی اولیه شرکت محسوب می شود. شرکت، سرمایه غیرنقدی هم دارد که شامل سهام، اوراق قرضه، اوراق مشارکت و غیره است.
بعد از ثبت شرکت حقوقی این سرمایه جزء اموال شرکاء و سهامداران تلقی نمی شود و از اموال و دارایی های شرکت سهامی عام محسوب می شود. تغییرات سرمایه در بازار سهام همیشه ثروت و سرمایه سهامداران را تحت تاثیر قرار داده است. تصمیمات تاثیرگذار در مورد تامین مالی از رویداد های مهم در هر شرکتی است. در نتیجه کاهش سرمایه شرکت سهامی یکی از مواردی به شمار می رود که باید در رابطه با آن اطلاعاتی داشته باشید.
درباره شرکت سهامی
شرکت های سهامی، شرکت هایی هستند که با سرمایه گذاری مشترک حداقل سه تا پنج عضو حقیقی یا حقوقی جهت اشتغال موضوعی خاص برای کسب سود و منفعت از روش فعالیت های بازرگانی، تولیدی یا خدماتی تشکیل می شوند.
قانون تجارت ماده دو بیان می کند که شرکت سهامی، شرکتی بازرگانی محسوب می شود هر چند به امور بازرگانی اشتغال نداشته باشد. در این شرکت ها سرمایه سهام بین اعضا تقسیم شده است و مسئولیت صاحبان سهام مبلغ اسمی سهام آن است. شرکت سهامی به دو گونه عام و خاص تقسیم می شود.
در این مقاله آنچه راجع به کاهش سرمایه شرکت سهامی باید بدانید را توضیح می دهیم و به دلایل و روش های کاهش سرمایه پرداخته می شود. اگر در مورد شرکت سهامی و روش های حل مشکل و راهکارهای آن سوالی دارید و نیاز به مشاورانی مجرب احساس می شود؛ با کارشناسان حرفه ای ثبت فردا در تماس باشید.
دلایل کاهش سرمایه شرکت سهامی
به نظر می رسد کاهش سرمایه اتفاقی ناخوشایند باشد، اما این عقبگرد استراتژیک و مهم در شرکت سهامی منجر به افزایش مجدد سرمایه در دوره های بعدی خواهد بود. زمانی کاهش سرمایه انجام می شود که شرکت سهامی در شرایط خوبی نیست. گاهی اوقات شرکت هایی که سوددهی می کنند به دلایل گوناگون در حالت زیان دهی قرار می گیرند و تقسیم سود در یک بازه زمانی مقدور نیست.
در این گونه مواقع سهامداران توافقی بین خود مطرح می کنند و بحث کاهش سرمایه شرکت سهامی مطرح می شود. در صورتی که به سوددهی مجدد برسند سود را میان اعضا تقسیم می کنند. در حالت کلی کاهش سرمایه شرکت به صورت اسمی پایین آورده می شود.
روشهای کاهش سرمایه شرکت سهامی
وقتی شرکت های سهامی در امور سرمایه و میزان سود یا ضرر در شرایط خاص قرار بگیرند، هیئت مدیره در مورد انحلال شرکت یا کاهش سرمایه باید تصمیم گیری کند. در این مواقع مجمع عمومی فوق العاده تشکیل می شود. مجمع تنها مرجعی است که درباره کاهش سرمایه در شرکت های سهامی، تدابیر نهایی را اتخاذ می کند.
کاهش سرمایه به دو روش انجام می شود روش اول به صورت اجباری و روش دوم کاهش اختیاری سرمایه است. در ادامه به تفصیل به هر دو روش می پردازیم.
کاهش سرمایه به صورت اجباری
در کاهش اجباری سرمایه از هردو روش کاهش مبلغ اسمی سرمایه و کاهش تعداد سهامی که موجود است استفاده می کنند و کاهش سرمایه اجرایی می شود.
در قانون تجارت آمده است اگر زیان های وارده به سهام شرکت به بیش از نصف سرمایه شرکت برسد هیئت مدیره باید مجمع عمومی فوق العاده تشکیل بدهد. مجمع عمومی در خصوص انحلال شرکت یا کاهش سرمایه تصمیم گیری نهایی را انجام می دهد.
کاهش اجباری سرمایه گاهی منجر به اخراج یک شریک کاری می شود و از سهامدار دیگر سهمی کسر نمی شود. در این شرایط حساس تساوی حقوق سهامداران و شرکاء در اولویت نیست.
کاهش سرمایه به صورت اختیاری
در کاهش اختیاری از روش کاهش مبلغ اسمی سهام استفاده می شود. این کاهش سهام باعث کاهش میزان مسئولیت صاحبان سهام می شود. نسبت به کاهش اختیاری سهام اعتراض وارد است اما در مورد کاهش اجباری سهام جای اعتراض وجود ندارد.
این روند با پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی می رود و بازرسان گزارش نهایی خود را قرائت می کنند. این طرح باید به مدت یک ماه در روزنامه کثیرالانتشار شرکت و هم در روزنامه رسمی آگهی شود تا همگی سهامداران در جریان تصمیم مجمع قرار بگیرند و سپس مجمع عمومی فوق العاده طرح کاهش سرمایه شرکت سهامی را تصویب و اجرایی می کند. در کاهش اختیاری سرمایه سه اصل مهم باید رعایت شود. در ادامه مطلب به آن اشاره می شود.
سه اصل مهم در کاهش اختیاری سرمایه
کاهش سرمایه شرکت سهامی باعث کم شدن اموال سهامداران و طلبکاران است بنابراین شرکت در صورتی می تواند کاهش سرمایه انجام دهد که این سه شرط محقق شود:
- تساوی صاحبان سهام؛ اگر قرار است کاهشی صورت بگیرد باید به نسبت مساوی از سهم سهامداران کسر شود مثلا از تمامی سهامداران سی درصد سرمایه کسرگردد.
- رعایت حداقل سرمایه قانونی؛ سرمایه سهامداران تا جایی کسر شود که حداقل مبلغ قانونی سرمایه آنان حفظ شود.
- رعایت حقوق طلبکاران؛ با توجه به اینکه در این پروسه اموال طلبکاران کاهش می یابد، شرکت در صورتی کاهش سرمایه را انجام می دهد که طلب طلبکاران پرداخت شود.
علل ممنوعیت کاهش سرمایه
بر طبق قانون تجارت در دو مورد کاهش سرمایه شرکت سهامی نباید اتفاق بیفتد. دو دلیل ممنوعیت کاهش سرمایه به شرح زیر است:
- پس از طرح موضوع کاهش سرمایه، دو ماه فرصت برای اعتراض به این طرح گذاشته می شود چنانچه اعتراضی به این روند صورت گرفته باشد تا پایان اجرای حکم قطعی کاهش سرمایه منتفی است.
- تا زمانیکه شرکت مبلغی از سهام را در خزانه نگهداری می کند و سهامی در اختیار شرکت است کاهش سرمایه ممنوع است.
کلام آخر
در این مقاله در مورد کاهش سرمایه شرکت سهامی و شرایط آن صحبت کردیم. اگر به دنبال کاهش سرمایه هستید اگر دوست دارید در زمان مناسب کاهش اختیاری سرمایه انجام دهید و اگرسوالی پیرامون شرکت سهامی دارید، وبسایت ثبت فردا با مشاوران فعال و کارشناسان متخصص در امور شرکت ها در تمام موقعیت ها راهنمای شما هستند. سوالات و ابهامات پیش آمده را مطرح کنید و اطلاعات مفید به دست آورید. با ما در ارتباط باشید.