اختراع هر فردی زمانی به رسمیت شناخته میشود که به ثبت رسیده باشد؛ در غیر این صورت اختراع مذکور فاقد اعتبار قانونی است؛ در نتیجه هر مخترعی باید اطلاعات لازم را در رابطه با اظهارنامه ثبت اختراع داشته باشد.
اظهارنامه ثبت اختراع
برای آنکه اختراع خود را ثبت کنید، بایستی اظهارنامه مربوطه را به سازمان ثبت ارائه دهید. در تنظیم این اظهارنامه بایستی شرایط خاصی را رعایت کرده باشید.
اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این موضوع هستید، بهتر است با ما همراه باشید زیرا ما در این مقاله قصد داریم توضیحاتی را در رابطه با این اظهارنامه در اختیار شما و علاقه مندان قرار دهیم؛ بنابراین متن را به خوبی مطالعه کنید و نکات آن را به خاطر بسپارید.
اظهارنامه اختراع چیست؟
اظهارنامه اختراع در واقع نامه ای است که اختراع شما را به طور قانونی به ثبت می رساند. در غیر این صورت اختراع مورد نظر شما از نظر قانونی وجود خارجی ندارد و ممکن است تمامی تلاش های شما را بر باد دهد؛ بنابراین اگر تا به حال برای تنظیم آن اقدام نکرده اید، بهتر است کارهای لازم را برای ثبت آن انجام دهید.
ثبت اختراع شما ملزم به ارائه اظهارنامه به سازمان ثبت است. در تنظیم این اظهارنامه بایستی به برخی نکات توجه داشته باشید. برای درک بیشتر آنها بهتر است که در ادامه به بررسی آنها بپردازیم:
- اظهارنامه ثبت اختراع باید در سه نسخه ارائه شود.
- زبان اظهارنامه بایستی فارسی باشد.
- اظهارنامه دارای لاک گرفتگی، خط خوردگی یا مواردی از این دست نباشد.
- تاریخ در آن ذکر شود.
- تمام صفحات اظهارنامه توسط شخص متقاضی امضا شود.
مالک نامه ثبت اختراع چه کسی است؟
مالک نامه ثبت اختراع به کسی گفته میشود که اختراع به نام او ثبت شود. مالک اختراع ممکن است بیش از یک نفر باشد و همچنین امکان دارد که این افراد حقیقی یا حقوقی باشند. در واقع اگر مالک یک اختراع شرکت، سازمان، موسسه و موارد این چنینی باشد، مالک حقوقی است.
متقاضی ثبت اختراع ممکن است مالک نباشد و وکیل یا نماینده قانونی افراد، نسبت به انجام این کار اقدام کنند؛ همچنین اگر متقاضیان ثبت زیاد باشند، بایستی یک نفر از میان آنها به عنوان نماینده جهت انجام کارهای اداری و با ذکر اقامتگاه انتخاب شود. این فرد امکان مراجعه به سازمان ثبت و انجام کارهای اداری در رابطه با اظهارنامه ثبت اختراع را دارد.
مفاد اظهارنامه اختراع
پس از کسب اطلاعات در رابطه با فرد مراجعه کننده بهتر است در رابطه با مواردی که در اظهارنامه بایستی ذکر شود، سخن بگوییم. اظهارنامه مذکور همانند دیگر موارد بایستی شامل برخی از مفاد باشد و به صورت کامل به نهاد مربوطه ارائه شود. این موارد عبارتند از:
- نام و نام خانوادگی، شماره ملی، کد پستی، آدرس، تابعیت، نوع کار، محل اسکان، شماره ثبت و محل آن
- در صورت وجود نماینده متقاضی؛ نام، شماره ملی، آدرس و کد پستی
- در صورتی که متقاضی اظهارنامه ساکن ایران نباشد و اشخاصی که ابلاغ ها را دریافت کنند؛ نام و نام خانوادگی ابلاغ کننده، اقامتگاه و کد پستی
- زمانی که متقاضی خود شخص مخترع نباشد؛ نام و نام خانوادگی مخترع، آدرس و شغل او
- ذکر عنوان و نام اختراع (ترجیحا باید بین ۳ تا ۱۰ کلمه باشد)
- در صورت تقاضای حق تقدم تاریخ، مکان و کد اظهارنامه مربوطه
- در صورتی که اختراع تکمیلی باشد، اطلاعت مربوط به اظهارنامه اصل
- ذکر ادعاها و خلاصه ای از اختراع و نحوه کار آن
- ذکر طبقه و نوع اختراع مبنی بر طبقه بندی بین المللی اختراع
- مشخص کردن ضمیمه
اظهارنامه اختراعات به چند دسته تقسیم می شوند؟
بر اساس آیین نامه تنظیم شده در ثبت اختراع اظهارنامه ها در این اداره به ۸ دسته تقسیم می شوند که برای اطلاع از این رشته ها آنها را ذکر کرده ایم:
- نیاز انسان
- عملیات و فعالیت های ترابری
- متالوژی و شیمی
- نساجی و کاغذ
- راه و ساختمان
- مهندسی
- فیزیک
- برق
ضمایم اظهارنامه ثبت اختراع کدام است؟
جهت تکمیل مدارک مربوط به ثبت اختراع علاوه بر ارائه موارد ذکر شده، بایستی ضمایم مورد نیاز را نیز برای پیشرفت انجام کارها ارائه دهید. ضمایم مربوطه شامل موارد زیر است:
- شرح اختراع
- ادعای اختراع
- خلاصه کارکرد اختراع
- نقشه اختراع
- مدارک هویتی مخترع یا متقاضی
- اگر مخترع تمایل ندارد که اسم او بر اختراع ذکر شود، باید درخواست کتبی آن را ارائه دهد.
- ارائه مدارک حق تقدم
- مدارک کامل نماینده قانونی متقاضی در صورت وجود
- رسید پرداخت هزینه های مربوطه
نکاتی در رابطه با ادعاهای اختراع
همانطور که مشاهده کردید، ادعای اختراع یکی از مفاد لازم جهت ثبت اظهارنامه اختراع است؛ اما در تنظیم ادعای اختراع به چه نکاتی باید توجه داشته باشید؟ در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.
- ادعای اختراع باید صریح و مشخص باشد.
- در صورت ادعای بیش از یک عدد شماره گذاری آنها صحیح باشد.
- اطلاعات آن بیشتر از شرح اختراع نباشد و ادعا کامل و ثابت باشد.
- ذکر خصوصیات فنی به صورت مثبت
- از ارجاع به نقشه یا از بکارگیری عباراتی خاص نظیر “همانطور که در شرح اختراع آمده است” خودداری شود.
- اگر برای درک ادعا نیاز به ارجاع به نقشه است، شماره نقشه و صفحه و علامت مناسب آن نیز ذکر شود.
- ادعای اختراع نباید در رابطه با نحوه کار یا مزایای اختراع باشد.
چگونه ثبت اظهارنامه اختراع را انجام دهیم؟
از آنجا که انجام کارهای قانونی و طی مراحل مختلف مربوط به این مسائل همواره برای افراد عادی کاری دشوار است، به همین دلیل روی به مشاوران قانونی میآورند. اگر شما نیز به دنبال انتخاب موسسهای مطمئن و بی نقص جهت انجام کارهای خود هستید، بهتر است به سایت ثبت فردا مراجعه کنید و با توجه به نیاز خود از عوامل آن درخواست کمک خود را ثبت کنید.
نتیجهگیری
اختراعی که به صورت قانونی ثبت نشده باشد، ارزشی نیز ندارد. به همین دلیل افراد زیادی به دنبال اظهارنامه ثبت اختراع خود هستند. انجام این کار نیازمند کسب اطلاعات و همچنین آگاهی از تبصرههای موجود در این رابطه است.
ما در این مقاله برخی از مهمترین نکات ثبت اختراع را برای شما ذکر کردیم. امید است با مطالعه این موارد روند ثبت اختراع خود را به خوبی بگذرانید یا با مراجعه به سایت ثبت فردا نسبت به انجام کارهای خود اقدام کنید.
شما عزیزان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به لینک ثبت فردا مراجعه کنید یا با شماره تماس ۵۲۷۱۲-۰۲۱ تماس حاصل فرمائید.