اعتراض به ثبت اختراع : از جمله اصلی ترین خصوصیات اختراع این است که باید نو و جدید باشد و پیش از آن شخصی آن را به ثبت نرسانده باشد؛ با این وجود در ایران هیچگونه رسیدگی دقیق و مطمئنی در خصوص تازگی و صحت آن از سوی اداره ثبت به عمل نمی آید، در نتیجه ورقه ثبت اختراع دلیل محکمی بر اینکه اختراع حقیقی باشد، نیست.
اعتراض به ثبت اختراع
بنابراین اگر اختراعی به ثبت رسیده است؛ تنها این معنی را می دهد که شخصی در یک تاریخ مشخص مدعی شده است که صاحب اختراع مذکور به شمار می رود؛ البته برطبق همین ادعا اختراع تازه و بدیع محسوب می شود.
این مسئله نیز تا زمانی که خلاف آن به اثبات برسد، قانونی است و شخص دارنده از کلیه مزایا ورقه اختراع بهره مند می شود؛ بنابراین پیش بینی شده است که اشخاصی که ذی نفع هستند و پیش از این اختراع مشابهی را به ثبت رسانده اند، در صدد بطلان ورقه اختراع بر بیایند.
اعتراض به ثبت اختراع در چه شرایطی انجام می شود؟
اعتراض به ثبت اختراع ممکن است باوجود یکی از شرایط زیر در دادگاه اقامه شود:
- اگر اختراعی که ثبت شده است، مشخصه های مناسب را نداشته باشد؛ به این معنی که یک ایده یا فرآیند نو جهت حل یک مشکل را راه حل خاص و جدید نباشد.
- در صورتی که اختراع تنها یک روش علمی باشد و سرمایه گذاران این امکان را نداشته باشند که از آن جهت مقاصد صنعتی استفاده کنند.
- زمانی که اختراع به ثبت می رسد حداکثر تا مدت پنج سال باید جهت مصارف عملی بکارگرفته شود؛ در صورتی که این اتفاق نیفتد، دادگاه حق بطلان آن را دارد.
لازم به ذکر است که اگر تقاضای شخص در دادگاه رد شود، باز هم اجازه دارد به دادگاه شهر تهران مراجعه کند و نسبت به تصمیم اداره ثبت معترض شود.
اعتراض به ثبت اختراع در چه مواردی صورت می گیرد؟
این عمل به چند روشی که تیتر پاراگراف های پایین هستند، انجام می شود که در ادامه به طور کامل در مورد آن توضیح داده می شود.
اعتراض در مورد رد اظهارنامه اختراع
براساس آیین نامه موجود در این مورد متقاضی این امکان را دارد که درخصوص رد اظهارنامه اعتراض کند. در این اعتراض باید تمامی اسناد و مدارک در دو نمونه به شکل مکتوب ارائه شود. ضمن اینکه ادامه روال رسیدگی به پرونده اعتراض منوط به پرداخت هزینه های جاری است. این اعتراض باید حدود سی روز پس از ابلاغ تصمیم ارائه شود؛ البته این مدت زمان برای افراد خارج از کشور شصت روز می باشد؛ پس از ثبت اختراع یک نمونه از آن که دارای تاریخ و شماره وصول است، به متقاضی تحویل داده می شود.
اعتراض در مورد تقاضا ثبت اختراع
هر شخصی که به تقاضا ثبت اختراع اعتراض دارد، باید آن را در دو نمونه تنظیم کند و به اداره ثبت تحویل دهد. مانند مورد قبلی پس از ثبت اعتراض نسخه ای از آن که دارای تاریخ و شماره وصول است به متقاضی تحویل داده می شود؛ در ضمن چنانچه اعتراض تا مدت سی روز و برای افراد مقیم خارج تا شصت روز اعلام نشود، اعتراض نامه بی اثر است.
اعتراض در مورد مالکیت ثبت اختراع
اگر معترض نسبت به ثبت اختراعی اعتراض داشته باشد که اظهارنامه ثبت آن به مراجع تسلیم شده است و اختراع به نام او نیست، همزمان با اعتراض باید جهت ثبت اختراع به نام خود تقاضا دهد. مرجع نیز باید تا ده روز پس از دریافت اعتراض یک نسخه از آن را به همراه کپی از مدارک و مستندات به شخص معترض ارائه کند. شخص متقاضی نیز تا بیست روز بعد از ابلاغ پاسخ مرجع ثبتی اگر اعتراضی دارد، ارائه می کند؛ در غیر این صورت به منزله موافقت او قلمداد می شود.
به چند نکته در این خصوص باید توجه شود: اول اینکه اگر دادگاه با اظهارنامه ای که به دادگاه تسلیم شده است، موافقت نکند و این فرآیند به ثبت اختراع منجر نشود، مبالغی که متقاضی پرداخت کرده است قابل بازگشت نیست؛ این مسئله در خصوص هزینه های اعتراض در کمیسیون نیز صدق می کند. در مورد معترضینی که در خارج از کشور زندگی می کنند، این هزینه ها دو برابر می شود.
مدارک دادخواست ابطال
در آیین نامه ثبت اختراع قید شده است که ذینفع با اثبات یکی از موارد موجود در قانون مربوطه این امکان را دارد که ابطال اختراع را درخواست کند؛ البته دادخواست ابطال باید شامل موارد زیر باشد:
- کپی برابر اصل شده از تمامی اسناد و مدارکی که ادعای ابطال را به اثبات می رساند.
- مبالغ مربوط به ودیعه تسلیم دادخواست ابطال به دادگاه باید طبق جدول هزینه ها پرداخت شده باشد و رسید آن ضمیمه پرونده شود.
- اگر جهت ابطال دادخواست به وکیل مراجعه کنید، باید وکالت نامه نیز تحویل داده شود.
اختراع از تاریخی که دادگاه رای نهایی را ابلاغ می کند، باطل شده تلقی می شود. در این صورت دادگاه رای نهایی خود را به مراجع ثبتی اعلام می کند. نتیجه به هزینه متقاضی در روزنامه رسمی منتشر می شود. البته متقاضی حق دارد این مخارج را به انضمام خسارت از محکوم علیه دریافت کند. آگهی که در روزنامه منتشر می شود، شامل مواردی همچون: عنوان اختراع و بخشی خلاصه وار از رای نهایی دادگاه در این مورد است.
راه حل سریع و آسان جهت اعتراض به ثبت اختراع
کارشناسان و وکلا سایت ثبت فردا با توجه به سابقه و تجربه فراوانی که در این زمینه ثبت اختراع و چگونگی اعتراض به ثبت آن دارند، به وکالت از شما امور حقوقی و ثبتی شما را به سریعترین و آسان ترین شکل ممکن به پایان می رسانند.
در پایان…
اختراع علاوه بر اینکه یک راه حل یا ایده جهت حل مشکلات صنعتی،روزمره و غیره است، باید جدید و نو باشد و نکته بسیار مهم اینکه قبلا به هیج وجه به ثبت نرسیده باشد.
متاسفانه در کشور ما پیش از ثبت اختراع هیچگونه تحقیق و بررسی درستی در این خصوص از سوی مراجع ثبتی به عمل نمی آید؛ بنابراین تا زمانی که مدعی جدید در خصوص اختراع ثبت شده پیدا نشود، دارنده ورقه اختراع به عنوان صاحب امتیاز اختراع از امتیازات آن برخوردار می باشد.
در موارد خاصی امکان اعتراض به ثبت اختراع و ابطال آن وجود دارد؛ این موارد شامل بدیع نبودن، اختراعات صرفا علمی باشند و کاربردی نشوند یا اینکه پس از گذشت پنج سال در خصوص اجرایی سازی آن هیچ اقدامی صورت نپذیرد. متقاضی به سه روش امکان اعتراض دارد که در متن به آن اشاره شد و در انتها نیز در خصوص ابطال دادخواست موارد مهمی توضیح داده شده است.
شما عزیزان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به لینک ثبت فردا مراجعه کنید یا با شماره تماس ۵۲۷۱۲-۰۲۱ تماس حاصل فرمائید.