از ابتدای تاریخ اختراعات و کشفیات گوناگون از جمله علایق و فعالیت های محققین و دانشمندان به شمار می رود و به لطف همین اختراعات است که زندگی بشر در قرن ۲۱ دچار تغییر و تحولی عظیم و شگرف در تمامی زمینه ها شده است.
الزامات قانونی ثبت اختراعات
امروزه الزامات قانونی ثبت اختراعات فرایند و مراحل گوناگونی را در بر می گیرد که لازم است فرد مخترع آن ها را برای ثبت اختراع خود طی کند.
ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با الزامات قانونی ثبت اختراعات آشنا کنیم؛ همچنین لازم به ذکر است که شما این فرصت را دارید تا برای ثبت اختراعات و ایده های نوآورانه و خلاقانه خود به کارشناسان مجرب ما در سایت ثبت فردا مراجعه کنید و با دریافت مشاوره رایگان با کمترین هزینه و کارمزد در سریع ترین زمان ممکن مراحل ثبت اختراعات خود را بگذرانید و آن را به ثبت برسانید.
اهمیت و ضرورت ثبت اختراعات
در ابتدا بهتر است تعریفی کلی از اختراع ارائه دهیم. طبق ماده ۱ قانون ثبت اختراعات طرح های صنعتی و نشان های تجاری اختراع پیامد ایده شخص یا اشخاصی است که برای نخستین بار وسیله یا محصولی ویژه را عرضه کرده اند و همین امر موجب برطرف سازی مشکلات موجود در زمینه یک فناوری، حرفه و صنعت و نظایر آن می شود.
اختراعات و ابداعات نوآورانه همیشه موجب پیشرفت و بهبود وضعیت یک حرفه و حتی سبک زندگی افراد می شوند و باید اشاره کرد که اگر از اختراعات جدید حمایت به عمل نمی آمد، شاید ما هنوز شب های خود را در تاریکی سپری می کردیم.
چه اختراعی به ثبت می رسد؟
اختراع و ابداعی به ثبت می رسد که شامل نوآوری و کارکرد صنعتی باشد. اختراع و ابداع نوآورانه آن است که پیش از آن در صنعت مورد نظر پیدا نشود و افرادی که به طور سنتی در آن زمینه مشغول فعالیت هستند، با آن آشنایی نداشته باشند و کاربرد آن برای آن ها روشن نباشد؛ همچنین از نقطه نظر صنعتی اختراعی مناسب و کاربردی به حساب می آید که در زیر مجموعه ای از صنعت بکار رود.
ابداع نوین آن چیزی است که در فن یا صنعت پیشین موجود نباشد و برای صاحب مهارت عادی در صنعت یاد شده وضوح پیدا نکند و از حیث صنعتی اختراعی کاربردی به شمار می رود که در شاخه ای از صنعت مانند صنایع دستی، صنعت کشاورزی، صنعت ماهیگیری و خدمات دیگر بکار رود و ساخته شود.
مواردی که در زمینه ثبت اختراعات حمایت نمی شوند.
- کشف ها، نظریه های علمی راه های ریاضیاتی و آثار هنری
- طرح ها، قاعده ها یا سبک های پیاده سازی کار تجاری و دیگر عملیات ذهنی و اجتماعی
- سبک های نوین تشخیص و درمان بیماری های انسان ها یا حیوانات
- منابع ژنتیکی و ذرات ژنتیکی سازنده آن و نیز روش های بیولوژیک تولید این ذرات و منابع
- اختراعی که از قبل در صنایع مربوط پیش بینی شده باشد.
- اختراعاتی که سودرسانی آن ها بر خلاف قواعد شرعی، نظم عمومی و اخلاقیات نیکو باشد.
اظهارنامه ثبت اختراعات
اظهارنامه ثبت اختراعات که یکی از الزامات قانونی ثبت اختراعات به شمار می رود، به اداره مالکیت صنعتی ارائه شده است و ضرورت دارد که موضوعی را که برای آن درخواست حمایت و پشتیبانی می شود، مشخص کنند و به پارسی تنظیم شود. تاریخ دقیق و امضا داشته باشد؛ همچنین خواسته ها، توصیف خواسته، چکیده ای از شرح اختراع و در صورت لزوم حاوی طرح ها و نقشه های مربوط باشد.
هزینه های ثبت اظهارنامه از فردی که قصد ثبت اختراع دارد، اخذ می شود. موسسه ثبت فردا درباره تنظیم و ثبت اظهارنامه رعایت موارد زیر را ضروری می داند:
- لازم است در اظهارنامه نام و نام خانوادگی و دیگر اطلاعات خواسته شده درباره فرد متقاضی، مخترع و وکیل قانونی او در صورت وجود و همینطور تیتر اختراع عنوان شود.
- هنگامی که متقاضی اظهارنامه فرد مخترع نیست، اسناد مبنی بر وکالت قانونی او ضمیمه اظهارنامه شده و به دفتر ثبت ارائه شود.
- ادعای یاد شده در اظهارنامه شفاف و کوتاه باشد و با شرح روشن ارایه شود. به صورتی که برای فردی که در زمینه مورد نظر دارای مهارت متوسط است، آشکار و روان باشد و در واقع یک شیوه اجرایی برای اختراع خود ارائه دهد.
- چکیده توصیف و شرح اختراع تنها به جهت تقدیم اطلاعات فنی باشد و به جهت ارزیابی محدوده پشتیبانی از آن قابل استناد نخواهد بود.
اقدامات اداره مالکیت صنعتی پس از ثبت اختراعات
اداره مالکیت صنعتی لازم است:
- درباره ثبت اختراعات آگهی منتشر کند.
- اقدام به صدور گواهینامه ثبت اختراعات کند.
- کپی گواهینامه ثبت اختراعات را نگهداری کند و پس از اخذ هزینه ای که عنوان شده است، اصل آن را به تقاضا کننده ارائه کنند.
- تقاضا کننده گواهینامه اختراع لازم است تحولاتی را که در محتوا و طرح های اختراعی جهت تشخیص حدود حمایت منظور شده به سرانجام برساند. به شرط آنکه در آخر این تحولات اطلاعات موجود در گواهینامه اختراع از حدود اطلاعات مذکور در اولین اظهارنامه ای که اختراع به موجب آن به ثبت رسیده است، خارج نشود.
حقوق ناشی از اختراع
به موجب ماده ۱۵حقوق ناشی از ثبت اختراع به این ترتیب است:
بهره برداری و استفاده از اختراع به ثبت رسیده در کشور ما توسط افرادی غیر از صاحب امتیاز اختراع به توافق رسمی با صاحب آن بستگی دارد.
مهلت اعتبار گواهینامه ثبت اختراعات
یکی از موارد مهم دیگر در زمینه الزامات قانونی ثبت اختراعات مهلت اعتبار گواهینامه اختراع است که این اعتبار پس از گذشت ۲۰ سال از زمان اعطای اظهارنامه اختراع باطل می شود. جهت حفظ ارزش و اعتبار گواهینامه یا اظهارنامه اختراع بعد از گذشت یک سال از زمان تحویل اظهارنامه و قبل از شروع هر سال نو مبلغی که مطابق آیین نامه این مصوبه ارائه شده است، توسط فرد تقاضا کننده به اداره مالکیت صنعتی اعطا می شود.
شرایط تاخیر در تادیه نهایتا تا شش ماه و آن هم با وجود پرداخت جریمه امکان پذیر است. به موجب ماده ۱۶ چنانچه هزینه سالیانه پرداخت نشود، اظهارنامه بازگرداننده می شود یا گواهینامه ثبت اختراعات دیگر ارزشمند و معتبر نیست.
سخن آخر
در دنیای امروز و در نقطه نقطه دنیا هر ساله شاهد ثبت اختراعات کاربردی و نوآورانه جدیدی هستیم که به بهبود کیفیت زندگی ما کمک زیادی می کنند. بسیاری از افراد مخترع وجود دارند که چیز زیادی از الزامات قانونی ثبت اختراعات نمی دانند و مایل هستند که با افزایش آگاهی در این زمینه فرصت خود را برای ثبت اختراعات خود امتحان کنند.
موسسه ثبت فردا با وجود مجرب ترین و متخصص ترین مشاوران و کارمندان در این زمینه آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در خصوص الزامات قانونی ثبت اختراعات و همچنین ثبت اکتشاف ها و اختراعات شما در زمینه های گوناگون است.