راجع به اختراع

ثبت تغییرات راجع به اختراع

ثبت تغییرات راجع به اختراع : اداره مالکیت صنعتی پس از ثبت اختراع و صدور گواهی نامه اختراع در سال  ۱۳۸۶  بندی به نام بند «د» را در قانون ۱۴ خود اضافه کرده است که طبق آن مخترع در صورت وجود گواهی نامه اختراع همراه خود در مضمون و نقشه های اختراع به منظور حمایت از اختراع و سازنده آن تغییراتی را در نقشه ها و مضمون به وجود بیاورد.

راجع به اختراع

به شرط آن که اطلاعات مندرج در گواهی نامه با اطلاعاتی که قبلا در اظهارنامه نوشته شده است، تفاوتی نداشته باشد.

تغییراتی که در بند «د» ماده اعمال شده است، عبارت اند از:

الف: تغییر در مضمون اختراع

ب: تغییر در نقشه های اختراع

به صورت مجدد باید متذکر شویم که ثبت تغییرات راجع به اختراع فقط در صورتی ممکن است که حدود تغییرات از گواهی نامه ثبت شده نسبت به اظهارنامه موجود تغییر نکند. قانون گذار هدف خود را از ایجاد چنین تغییراتی حمایت از مخترع و اختراع می داند.

این تغییرات به منظور وضوح و روشنی بیشتر موضوع اختراع و در راستای بهبود شرایط اختراع در آیین نامه به ثبت رسیده است و هدف از آن تغییر و دگرگونی موضوعی اختراع نیست.

تغییرات درباره اختراع اعم از: اسم، نشانی، تابعیت، اقامتگاه یا اعطا اجازه بهره برداری یا انتقال مالکیت و غیره را باید به صورت کتبی و همراه با مدارک موجود و سوابق ثبت به اداره ثبت اختراع تحویل داد و این اتفاق طبق قانون ثبت اختراعات ماده ۴۷ آیین نامه اجرایی است و تمام تغییراتی که در آن به وجود می آید، باید طبق قانون اجرایی همین ماده باشد و در غیر این صورت پذیرش نمی شود.

یکی از تبصره های ماده ۴۷ آیین نامه به این موضوع اشاره می کند:

اگر تغییراتی در طبقه بندی بین المللی اختراع ثبت شده باشد، مالک اختراع ممکن است از مرجع ثبت درخواست کند که تغییرات مورد نظر را در گواهی نامه اختراع به انجام برساند.

این امکان وجود دارد که مالک اختراع بخواهد از حقوق اختراع خود صرف نظر کند و این در صورتی است که حتی حقوق آن را به هیچ شخص دیگری هم واگذار نمی کند.

تبصره ۱ ماده ۳۱ آیین نامه می گوید: تغییراتی که اعمال می شود، باید در دفتر مخصوص ثبت اختراع و در صفحات مربوط به آن نیز درج شود.

در صورت صرف نظر مالک اختراع از حقوق خود نسبت به اختراع باید درخواست کتبی را به دفتر ثبت واگذار کرده و به طور واضح و صریح از اعتبار خود نسبت به اختراع کناره گیری کند.

در ادامه مقاله ثبت تغییرات راجع به اختراع به مدارک لازم برای انجام این کار می پردازیم.

مدارک زیر طبق درخواست ماده ۵۵ آیین نامه باید تحویل شود:

  1. نسخه اصل گواهی نامه اختراع که تایید شده باشد.
  2. مدرک قانونی که نشان دهنده انتقال مجوز اختراع است.
  3. مدرک نمایندگی قانونی ( در صورت وجود )
  4. رسید مربوط به هزینه های پرداخت شده باید همراه فرد مورد نظر باشد.

در آگهی که جهت تغییر مالکیت به ثبت می رسد، ذکر موارد زیر اجباری است:

  1. عنوان اختراع را باید اعلام کرد، ضمن اینکه طبقه بندی آن را هم باید مشخص کنید.
  2. زمان دقیق ثبت انتقال و همینطور ثبت تاریخ دقیق آن
  3. شماره مختص به ثبت اختراع ویژه کشور ایران
  4. نام و مکان زندگی شخص دارنده مجوز قدیمی و همینطور همین اطلاعات برای شخص مجوز گیرنده جدید
  5. نام و آدرس نماینده قانونی مالک جدید در ایران ( در صورت وجود )

شایان ذکر است که  ثبت تغییرات راجع به اختراع اکثر اوقات برای حمایت از تمام یا بخشی از مناطق جغرافیای محروم صورت می پذیرد. مالک اختراع ممکن است طبق ماده ۱۷ قانون تمام اختیارات خود را نسبت به اختراع مورد نظر تغییر دهد و آن را واگذار کند.

انحصاری و غیرانحصاری بودن بهره برداری مجاز است. مجوزهای بهره برداری به صورت کلی غیرانحصاری تلقی می شوند مگر اینکه دلیل انحصاری بودن آن به ثبت رسیده باشد و تمام مجوزهای بهره برداری باید در اداره ثبت به ثبت برسند.

درخواست اداره بهره برداری مدارک زیر را شامل می شود:

  1. نسخه کپی شده یا اصل مجوز یا گواهی نامه بهره برداری که دو طرف از قبل آن را امضا کرده باشند.
  2. نسخه اصلی گواهی نامه اختراع که باید همراه مدارک قرار گیرد.
  3. رسید نهایی برای تایید پرداخت هزینه ها

در صورتی که مانعی بر سر راه ثبت مجوز به نام شخص دیگری وجود نداشته باشد، اداره ثبت به صورت کاملا محرمانه مجوز نگهداری و اطلاعات مربوط به آن را در روزنامه های رسمی منتشر می کند که اگر افرادی امکان خرید آن را داشتند، نسبت به این کار اقدام کنند. آگهی ای که روزنامه برای این مجوز ثبت می کند، باید شامل این اطلاعات باشد:

  1. نام و نام خانوادگی مالک اختراع و همینطور بهره برداری
  2. عنوان و موضوع
  3. زمان و شماره ثبت شده
  4. مدت بهره برداری
  5. انحصاری و یا غیر انحصاری بودن

در ثبت تغییرات راجع به اختراع به دلیل وجود ماده ۵۴ در صورتی که مالک اختراع فوت کند و مدت اعتبار اختراع همچنان وجود داشته باشد، وراث یا یکی از ورثه باید نسبت به ثبت سند اختراع به نام خود یا دیگر اعضا اقدام کند؛ همچنین نام آن ها در دفتر ثبت اختراعات ثبت می شود.

درخواست ثبت باید کتبی باشد و به همراه مدارک زیر تحویل دفتر ثبت اختراعات داده شود:

  1. اصل و کپی انحصار وراثت
  2. نسخه اصلی گواهی نامه اختراع
  3. مدارک و رسید پرداختی های انجام شده
  4. مدارک و مشخصات نمایندگی قانونی

ماده ۵۵ قانون ثبت تغییرات راجع به اختراع  می گوید: در صورتی که مالک اختراع درخواست کتبی خود را مبنی بر اینکه حقوق خود را نسبت به اختراع ثبت شده دریافت کند، به اداره ثبت ارائه دهد، مدارک زیر لازم است که به اداره ثبت ارائه شود:

  1. اقرارنامه رسمی که به امضای مالک اختراع درآمده است.
  2. نسخه اصلی گواهی نامه های اختراعی که به ثبت رسیده است.
  3. در صورت وجود نمایندگی قانونی ارائه مدارک آن
  4. رسید پرداختی برای ثبت تغییرات مورد نظر

تبصره ۱:

عرضه حق اختراع به شخص دیگری از جمله وراث در صورتی انجام می پذیرد که در گذشته مالک اختراع مجوز بهره برداری از آن را به شخص دیگری واگذار نکرده باشد.

تبصره۲:

در صورت واگذاری هزینه های مربوط به تغییرات حق ثبت به عهده وراث است.

نتیجه گیری:

موارد مذکور را ممکن است برای ثبت تغییرات راجع به اختراع به کار برد؛ ضمن اینکه این موارد تا زمانی که به ثبت نرسیده باشند، از ارزشی برخوردار نیستند و در مقابل شخص ثالث کاربردی ندارند.

ثبت این تغییرات نیاز به هزینه های سالانه دارد که رسیدهای پرداختی باید به اداره ثبت تحویل شود؛ ضمن اینکه هر اختراع به مدت ۲۰ سال اعتبار دارد و گواهی نامه آن بعد از ۲۰ سال منسوخ می شود.

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه در سایت ثبت فردا ما را همراهی کنید. ثبت فردا در تمام مراحل تغییرات اختراع همراه شما است.

شما عزیزان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به لینک ثبت فردا مراجعه کنید یا با شماره تماس ۵۲۷۱۲-۰۲۱ تماس حاصل فرمائید.

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها