قوانین ثبت اختراع در حقوق ایران

قوانین ثبت اختراع در حقوق ایران

قوانین ثبت اختراع در حقوق ایران : اختراع پاسخی است به مشکل تازه. هنگامی که در محصولات پیشین امکان حل مسئله ای یا پاسخ به نیازی وجود نداشته باشد، شرایطی پیش می آید که ممکن است به اختراع محصولی جدید منجر شود.

قوانین ثبت اختراع در حقوق ایران

قوانین ثبت اختراع در حقوق ایران این امکان را به مخترع می دهند که اختراع را به انحصار خویش درآورد و حق هرگونه بهره برداری از آن را داشته باشد.

ثبت اختراع در ایران در واقع به رسمیت شناختن صاحب اختراع است و او را در همگی موارد مربوط به آن مختار می داند. در ادامه این نوشتار قصد داریم که درباره قوانین و شرایط ثبت اختراع، مدت زمان آن و سایر موارد مربوطه اندکی بحث کنیم.

اگر به دنبال ایجاد اختراعی جدید، ثبت اختراع یا کسب اطلاعات در این زمینه هستید، متن پیش رو برای شما سودمند است.

لزوم ثبت اختراع

حاصل اختراع محصولی جدید و بدیع است؛ از این روی پتانسیل بالایی جهت بهره برداری در زمینه تولید و عرضه دارد. برای جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی در این گستره مخترع محصول ابداعی خود را به ثبت می رساند. با این کار حق استفاده، تولید و هرگونه بهره برداری از آن محصول در انحصار او قرار می گیرد.

قوانین ثبت اختراع در حقوق ایران

شرایط

محصول اختراعی را باید فورا در صنعت به کار گرفت و از آن بهره برد. این محصول باید جدید به شمار رود و نمونه پیشین از آن وجود نداشته و کاربرد آن روشن باشد. محصول ابداعی ممکن است کاملا جدید عرضه شود یا از اعمال تغییراتی بر محصولات پیشین به شکلی که کاربرد جدیدی پیدا کند، حاصل شده باشد.

قوانین ثبت اختراع در حقوق ایران اختراعاتی که خلاف موازین شرعی و اخلاق جامعه باشند را ثبت نمی کند. نظریات علمی و آثار هنری ثبت اختراع نمی شوند؛ همچنین روش درمان یا تشخیص بیماری در انسان و حیوان، چیزهایی که قبلا در صنایع وجود داشته اند یا پیش بینی شده اند، هر محصول، فرمول یا فنی که سابق بر این در جایی از جهان به صورت کتبی یا شفاهی ثبت شده و غیره نیز قابلیت ثبت را ندارند.

مراحل ثبت

جهت ثبت اختراع نخست باید اظهارنامه ای را تکمیل کرد. این فرم را که جزو اوراق بهادار است، از اداره کل ثبت شرکت ها تهیه کنید. در این اظهارنامه اطلاعات شخصی فرد مخترع یا نماینده قانونی او باید ذکر شود. ادعای اختراع نیز باید در این فرم کوتاه و موجز به تصویر درآید؛ سپس باید اختراع را توصیف کرد.

به این شکل که عنوان ذکرشده در اظهارنامه، زمینه فنی مربوط به اختراع، بیان اهداف، بیان مزایای اختراع به شکل روشن، تشریح کاربرد و توضیح حداقل یک روش جهت اجرایی کردن اختراع را بیان می کنید و درکل هدف و کاربرد محصول را به این شیوه شرح می دهید.

بعد نقشه های موجود و خلاصه ای از توصیف اختراع را نیز آماده می کنید. در این بین مدارک مرتبط با حق تقدم ثبت، مدارک نماینده قانونی فرد مخترع یا مالک، رسید پرداخت هزینه های مربوطه و مدارک موردنیاز را نیز باید آماده کنید.

 مدارک موردنیاز

  • کپی برابر اصل مدارک شناسایی فرد مخترع.
  • کپی برابر اصل مدارک شناسایی فرد مالک؛ اگر مالک و مخترع و فرد متفاوت باشند.
  • کد پستی و آدرس فرد مالک و مخترع؛ اگر دو فرد متفاوت باشند.
  • ارائه توصیف و نقشه محصول اختراعی؛ اگر این محصول دستگاه یا کالا به حساب بیاید.
  • تکمیل فرم های مربوطه.

پس از طی این مراحل تقاضای شما توسط کارشناسان مربوطه در اداره مالکیت صنعتی بررسی می شود. اگر ایراد و اشکالی در مدارک مربوطه نباشد و تقاضای شما کامل و مناسب ارایه شود، نسبت به ادعای شما خلاصه و توصیف اختراع را در سیستم جست وجو می کنند.

اگر اختراع دیگری همانند اختراع شما نباشد، از مراجع ذی صلاح استعلام شده و اختراع شما تأیید می شود؛ در غیر این صورت به شما اخطار می دهند و مهلتی ۳۰ روزه برای رفع آن به شما تعلق می گیرد. اگر ایراد یا اخطار مربوطه را طی این مدت رفع نکنید، اظهارنامه شما ملغی می شود.

در صورت تایید نهایی به شما گواهی ثبت اختراع تعلق می گیرد. این گواهی سند مالکیت شما برای اختراع مربوطه به شمار می رود و بین ۱۵ تا ۲۰ سال معتبر است.

هزینه ثبت در قوانین ثبت اختراع در حقوق ایران

جهت حفظ اعتبار گواهی ثبت اختراع باید فرد مخترع سالانه هزینه ای را پرداخت کند. این هزینه را باید دو ماه پیش از سپری شدن یک سال از ارائه اظهارنامه پرداخت کرد. سال های بعد نیز به همین ترتیب تا پایان اعتبار گواهینامه باید هزینه ثبت پرداخت شود.

اگر مخترع این هزینه را تا زمان مقرر واریز نکند، سه ماه به او مهلت می دهند و اگر دوباره واریزی صورت نپذیرد، سه ماه دیگر همراه با جریمه ای برابر نصف قسط سالانه برای او مقرر می شود که در صورت تقبل آن اعتبار گواهینامه حفظ خواهد شد و در غیر این صورت خیر.

هزینه ثبت اظهارنامه برای اشخاص حقیقی ۱۰ هزار ریال و برای اشخاص حقوقی ۱۰۰ هزار ریال است. هزینه ثبت سال اول تا پنجم برای اشخاص حقیقی ۱۰۰ هزار ریال تعیین می شود و سال های آتی به نسبت افزایش پیدا می کند. این هزینه برای اشخاص حقوقی ۱۰ برابر همین مبالغ است.

آنچه خواندید، خلاصه ای بود از قوانین ثبت اختراع در حقوق ایران؛ چنانچه تاکنون اختراعی را به ثبت رسانده اید یا مراحل آن را طی کرده اید، می دانید که این کار تا چه حد سخت و زمان بر است. آگاهی از قوانین، هزینه ها، مهلت های مقرر و شرایط ثبت نیز که ضروری است، کاری سخت به شمار می رود و زمان زیادی می برد.

امروزه برخی مؤسسات حقوقی چنین مراحلی را برای شما طی می کنند و در راه ثبت اختراع به شما کمک می رسانند. یکی از بهترین های این زمینه مؤسسه ثبت فردا است. این مؤسسه با ۲۰ سال پیشینه درخشان در زمینه ثبت طرح های صنعتی، انواع شرکت، ثبت برند، دریافت ایزو و غیره آماده یاری رسانی به شما است.

با واگذاری کارهای حقوقی ثبت اختراع خود به این مؤسسه بدون صرف وقت و هزینه بسیار به بهترین شکل به نتیجه می رسید.

در پایان

اختراع حاصل نیروی خلاقه و دانش فرد یا یک گروه است که محصول آن کاربرد داشته باشد. ثبت اختراع موجب می شود که همگی حقوق آن به فرد مخترع تعلق بگیرد، دست سوءاستفاده گران کوتاه شده و محصول اختراعی به میل و خواست مخترع تولید و عرضه شود.

قوانین ثبت اختراع در حقوق ایران شامل انواع اختراعات قابل ثبت و غیرقابل ثبت، مدارک و مراحل موردنیاز و هزینه های مربوطه است. پس از طی همگی این مراحل گواهینامه ای به مخترع داده می شود که سرانجام تا ۲۰ سال معتبر است. مخترع جهت حفظ اعتبار این گواهینامه باید سالانه مبلغی را پرداخت کند. برخی مؤسسات همه مراحل قانونی مذکور را برای ثبت اختراع انجام می دهند. یکی از بهترین موسسات در این زمینه ثبت فردا است.

شما عزیزان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به لینک ثبت فردا مراجعه کنید یا با شماره تماس ۵۲۷۱۲-۰۲۱ تماس حاصل فرمائید.

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها