قوانین ثبت اختراع و اکتشاف

قوانین ثبت اختراع و اکتشاف

قوانین ثبت اختراع و اکتشاف : اختراعات و اکتشافات گوناگون از جمله فعالیت هایی است که نیازمند نوآوری، خلاقیت و ذهنی بدیع است. اگر بگوییم که پیشرفت زندگی انسان در قرن ۲۱ وابسته به مطالعات علمی و اختراعات انسان ها است، مبالغه نکرده ایم.

قوانین ثبت اختراع و اکتشاف

به لطف همین اختراعات است که زندگی بشر در قرن ۲۱ دچار چنین تحولات بزرگی شده است و بشر امروزی این امکان را دارد که در کمتر از چند ثانیه با انسانی در آن سوی کره زمین به تبادل نظر و صحبت بپردازد.

امروزه برای ثبت اختراع ها فرایندها و مراحل گوناگونی در دست است که باید فرد مخترع قوانین ثبت اختراع و اکتشاف را بداند و در چارچوب آن جهت تحقق و دستیابی به آرزوها و ایده های خود اقدامات لازم را پشت سر بگذارد.

ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با قوانین ثبت اختراع و اکتشاف آشنا کنیم؛ همچنین لازم به ذکر است که شما این فرصت را دارید تا برای ثبت اختراعات و ایده های نوآورانه و خلاقانه خود به کارشناسان مجرب ما در سایت ثبت فردا مراجعه کنید و با دریافت مشاوره رایگان با کمترین هزینه و کارمزد در سریع ترین زمان ممکن مراحل ثبت اختراعات خود را بگذرانید و آن را به تحقق برسانید.

اهمیت و ضرورت وجود قوانین ثبت اختراع و اکتشاف

همه چیز در چارچوب نظم و قانون معنی پیدا می کند و به رسمیت شناخته می شود. نبود چارچوبی منطقی و قانونی برای انجام امور باعث بی نظمی و هرج و مرج می شود و همچنین پایمالی حقوق بسیاری از انسان ها را به همراه دارد.

به همین منظور ضرورت دارد تا برای ثبت اختراع ها و ایده های نوین افراد نیز قوانین و مقرراتی اصولی تنظیم شود تا کسی این فرصت را نداشته باشد که با سوء استفاده از وضعیت حق اختراع شخصی دیگر را سلب کرده و بهره برداری غیر قانونی کند یا به نام خود به ثبت و ضبط برساند.

از طرفی لازم است که روی دستگاه ها و وسایلی که اختراع می شوند، نظارت اعمال شود تا ابزار مربوطه صدمه ای به جان و مال افراد دیگر نزنند.

چه کسی ممکن است تقاضای ثبت اختراع کند؟

به نقل از قانون ۲۷ ثبت نشان ها و اختراعات هر کسی که ادعای ساخت محصول صنعتی جدیدی را به اثبات برساند یا وسیله جدیدی کشف کرده باشد یا از ابزار آلات موجود وسیله ای صنعتی نوین ساخته باشد که کارکردهای بهتری ارائه می دهد، این فرصت را دارد تا تقاضای ثبت اختراع کند.

شرایط اختراع قابل ثبت چه هستند؟

در بالا و قسمت اهمیت و ضرورت وجود قوانین هم توضیح دادیم که هر اختراعی قابل ثبت و تولید انبوه نیست و طبق قوانین ثبت اختراع و اکتشاف اختراعات نوین لازم است تا موارد زیر را در برگیرند:

  • اختراعی قابلیت ثبت دارد که جدید و نوین باشد. این اختراع نباید نمونه دیگری از محصول مشابه بوده و نیز قبلا توسط شخص دیگری به ثبت رسیده باشد. این عامل محدوده جغرافیایی ندارد و کل دنیا را شامل می شود. به عنوان مثال کسی دیگر این فرصت را ندارد که تلویزیون LED یا تلفن همراه یا لامپ را اختراع کند.
  • اختراع باید دارای نوآوری و خلاقیت باشد. اختراع باید در صنعت مربوطه جدید به شمار رود و افراد متوسط در حرفه عادی و ساده نباشد.
  • اختراع باید کاربرد صنعتی داشته باشد. این اختراع باید بطور بالقوه در صنعت بهره برداری و استفاده شود.
  • سودرسانی اختراعات باید در راستا و چارچوب موازین شرعی، اخلاقی و نظم عمومی قرار داشته باشد. اختراعات جدید نباید نظم عمومی را بر هم بزنند و نباید موجب پایمالی حقوق افراد شده و زندگی آن ها دچار اختلال شود.

مدارک لازم برای ثبت اختراع

در زمینه حقوقی دو شخص وجود دارند؛ اعم از حقیقی یا حقوقی. شخص حقیقی شامل انسان ها و شخص حقوقی شامل شرکت ها و موسسات است. ثبت اختراع نه فقط تحت عنوان اشخاص حقیقی بلکه به وسیله شخص حقوقی نیز به ثبت می رسد.

در اینجا ما فقط به بررسی مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقیقی می پردازیم.

  • کپی برابر اصل مدارک شناسایی مخترع (کارت ملی و صفحه اول شناسنامه)
  • آدرس و کدپستی مخترع
  • ارائه نقشه و شرح طرح اختراع
  • انجام فرم های مربوطه

نکات و مقررات مورد توجه برای ثبت اختراع

در مورد قبولی طرح و ثبت اختراع شما باید مقررات زیر رعایت شود:

  1. اگر اختراع متقاضی قبل از تاریخ ثبت چه در ایران و چه در خارج توسط رسانه های اجتماعی و عمومی معرفی شده یا به کار رفته باشد، وسیله مورد نظر اختراع یا اکتشاف محسوب نمی شود.
  2. اگر قرار باشد که حق اختراع و اکتشاف محصولی به شخص حقیقی دیگری واگذار شود یا از طریق ارث انتقال پیدا کند، این انتقال در صورتی دارای اعتبار است که به وسیله سندی رسمی و معتبر به نام مالک جدید به ثبت برسد.
  3. برای ثبت اختراع لازم است که کارمزدی تحت عنوان حق الثبت دریافت شود که هنگام ثبت اولیه و طبق سررسید هر ساله توسط شخص مخترع که نام او به عنوان مبدع اصلی ثبت شده است، پرداخت شود.

امور زیر جهت ثبت اختراع پشتیبانی نمی شوند و با قوانین ثبت اختراع و اکتشاف در تضاد هستند:

الف. طرح های مالی

ب. هر نوع وسیله یا ابزار اختراعی که با نظم عمومی در تضاد است و مخالف حفظ سلامت و صحت اجتماع به شمار می رود.

مراحل ثبت اختراع در ایران

مراحل ثبت اختراع و اکتشاف در کشور ما به صورت زیر است که تیتروار به آنها اشاره می کنیم:

  1. ارائه مشخصات اصلی مالک و مخترع و ثبت اظهارنامه
  2. مشخص سازی ویژگی های فنی اختراع
  3. بررسی اظهارنامه به وسیله کارشناسان اداره مالکیت صنعتی

قوانین ثبت اختراع اشخاص دارای ملیت خارجی

افراد خارجی تنها در صورتی این فرصت را دارند که در ایران ثبت اختراع انجام دهند که کشور این افراد هم این حق را برای مردم تبعه ایران به رسمیت بشناسد؛ در غیر این صورت ثبت اختراع مردم کشورهای خارجی انجام نمی گیرد.

سخن آخر

وجود قوانین ثبت اختراع و اکتشاف امری ضروری و حیاتی در زمینه امور مربوط به ثبت اختراع است. قوانین و مقررات باعث می شود که اشخاص سودجو این فرصت را نداشته باشند که به دزدی حق اختراع مخترعین بپردازند؛ همچنین با وجود قوانین نظارتی زمینه ای پیش می آید که اختراعات و اکتشافات نوین در خدمت مردم و توسعه و آبادانی کشور باشند.

ما در این مقاله به شرح قوانین موجود در حیطه ثبت اختراعات و اکتشافات پرداختیم و شما را با نکات مورد توجه در این باره آشنا ساختیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و همینطور ثبت اختراعات جدید خود با متخصصان ما در سایت ثبت ایران تماس حاصل فرمایید.

شما عزیزان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به لینک ثبت فردا مراجعه کنید یا با شماره تماس ۵۲۷۱۲-۰۲۱ تماس حاصل فرمائید.

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها