لزوم به کار بستن اختراع پس از ثبت

لزوم به کار بستن اختراع پس از ثبت

لزوم به کار بستن اختراع پس از ثبت : اختراع و اکتشاف فرصتی است که تنها ذهن های نوآور، خلاق و ایده پرداز برای ارائه بدست می آورند.

لزوم به کار بستن اختراع پس از ثبت

اختراع وسیله، کالا یا ابزار تازه ای است که برای اولین بار در زمینه یک صنعت به عرصه ساخت و ظهور می رسد که این ابزار مشکلات و سختی های موجود در زمینه مورد نظر را رفع می کند و باعث پیشرفت و راحتی بیشتر می شود.

اگر بگوییم که ارتقای زندگی انسان در قرن ۲۱ وابسته به مطالعات علمی و انواع اختراعات و کشف هایی است که به واسطه آن صورت می پذیرد، اغراق نکرده ایم. نام شخصی که کالا یا ابزاری اختراع می کند، لازم است طی مراحل و فرایندهای مختلف و پس از گذر از غربالگری های خاصی به ثبت برسد.

پس از ثبت به فرد مخترع برگه اختراع اعطا می شود. این برگه در واقع سند مالکیت آن کالا است که برای مدت زمانی محدود جهت استفاده شخصی به شخص مخترع داده می شود تا پس از آن دیگر کسی حق استفاده غیر قانونی و بهره برداری شخصی آن محصول را نداشته باشد.

چه اختراعاتی قابل ثبت و بهره برداری هستند؟

طبیعی است که هر ایده و اختراعی قابلیت ثبت، بهره برداری و قرارگیری در معرض استفاده عموم را ندارد بلکه اختراعاتی توسط نهادهای ثبتی مربوط تایید می شود که دارای نوآوری، ابتکار و خلاقیت نوین در زمینه صنعت مورد نظر باشد و چیز جدیدی ارائه دهد که پیش از آن وجود نداشته است و در حیطه فعالیت مربوط کاربردی باشد و برای افرادی که در آن حرفه مبتدی مشغول به کار شده اند و مبتدی به شمار می روند، پیچیده به حساب بیاید و قابلیت اعمال، شناخت و بکارگیری نداشته باشد.

به عبارت دیگر وسیله ای کاربردی و مورد تایید محسوب می شود که در زیر مجموعه ای از صنعت قابل استفاده و بهره برداری باشد. از طرف دیگر ابزار یا کالای جدید باید معادل و هماهنگ با نظم عمومی، عرف شرعی و سود مردم یا صنعتی که برای آن مناسب است، باشد و هیچ تهدیدی برای اشخاص کاربر به حساب نیاید. از طرفی هم همانطور که لازم است بدانید، هرگز نباید توسط هیچ شخص دیگری در هیچ نقطه از دنیا به ثبت رسیده باشد.

شرایط بکار بستن اختراع پس از ثبت

مخترع لازم است که طی گذر مدت زمان ۵ سال از تاریخ ثبت اختراع ضمن پرداخت قسط های سالیانه طبق سررسید اختراع یا اختراعات خود را از حالت بالقوه درآورد و به فعل بنشاند؛ یعنی به طور عملی به عرضه و استفاده از آن بپردازد یا بهره برداری از آن را به افراد یا شرکت های دیگر ارائه دهد.

به انگلیسی Nominal Working به این صورت است که مالک یا مالکان اختراع که ممکن است شخصی حقیقی یا شخص حقوقی باشند، درجهت تایید بکار بستن اختراع پس از ثبت و واگذاری اختراع خود به افراد یا شرکت های دیگر لازم است تا در روزنامه های کثیرالانتشار آگهی پخش کنند که این آگهی به منظور عمل بکار بستن اختراع پس از ثبت استفاده می شود.

مدت زمان اعتبار یا انقضا ورقه اختراع از لحظه تسلیم اظهارنامه تعیین می شود. بنا به تقاضا و درخواست شخص مخترع مدت زمان انقضا ورقه اختراع در کشور ما ایران ۵ ساله، ۱۰ ساله، ۱۵ ساله یا در نهایت ۲۰ ساله است. در موعد دریافت اظهارنامه ثبت اختراع اداره ثبت هزینه ارائه اظهارنامه، ثبت و آگهی های درج شده در روزنامه های کثیرالانتشار مرتبط را بر طبق فهرست معین شده دریافت می کند.

پس از ثبت محصول جدید تا وقتی اعتبار ورقه اختراع مصون می ماند که هر سال دارنده اختراع جهت ادامه اعتبار هزینه ای از پیش تعیین شده توسط سازمان ثبت را پرداخت کند. اعتبار ورقه اختراع شخص در صورتی که قسط های ذکر شده را بیشتر از ۳ ماه پرداخت نکند، باطل می شود و از بین می رود،

از آن زمان به بعد هر شخصی اعم از حقیقی یا حقوقی این فرصت را دارد که از آن اختراع استفاده و بهره برداری کند و مخترع اصلی دیگر هیچ حق قانونی روی محصول ارائه شده خود ندارد. یعنی دیگر این امکان وجود ندارد که با مشاهده استفاده ابزار یا کالای خود توسط نهادها و شرکت های دیگر ادعای شکایت به دلیل استفاده غیر قانونی و بدون مجوز کند.

لزوم بکار بستن اختراع پس از ثبت

پس به دلیل شرایط یاد شده بهتر است که شخص مخترع یا شخصا به استفاده و بهره برداری از کالای جدید خود در صنعت مرتبط بپردازد یا حق استفاده از آن را به شرکت ها، کمپانی ها یا اشخاص متقاضی بفروشند. به این صورت هم نوعی تکنولوژی جدید در حیطه آن صنعت وارد می شود که باعث پیشرفت و توسعه و همچنین تولید اختراعات و محصولات جدید است، نیز به ایجاد بازار رقابتی و ارتقا سطح کیفی محصولات می انجامد.

از این رو در بیشتر کشورها به این خاطر که مردم و صنعت مورد نظر از امکانات و پیشرفت های اختراع فرد مخترع بی نصیب نمانند، اعتبار ورقه اختراع را به این منوط کرده اند که مالک یا شخص مخترع آن را بکار برد و از آن بهره برداری کند.

اما از طرفی ممکن است تولید انبوه و استفاده از اختراع برای فرد مخترع از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نباشد، از این رو بیشتر قوانین موجود در این حوزه مخترع را ملزم کرده اند که هر چند سال اجازه استفاده از اختراع خود را به سایر اشخاص متقاضی صادر کند تا اشخاص یا شرکت های دیگری که علاقه مند به استفاده از وسیله مورد نظر هستند، فرصت استفاده از آن را داشته باشند و این فرصت را پیدا کنند تا با شخص مالک وارد مذاکره شوند و گام های لازم جهت استفاده از محصول او را بردارند.

البته این امر عملا به امری تشریفاتی و نمادین تبدیل شده است و بیشتر افراد مالک و مخترع برای این منظور شرایط و الزامات بسیار سنگین و پیچیده ای ترتیب می دهند که افراد متقاضی امکان برآورده آن را ندارند و حق استفاده از آن به کسی داده نمی شود. به خاطر همین بکار بستن اختراع پس از ثبت ممکن است با پیچیدگی های زیادی همراه باشد.

سخن آخر

استفاده از کالایی که به تازگی اختراع شده است، از جنبه های مختلفی اهمیت دارد و ممکن است ثبت آن و عدم بهره برداری از آن پس از مدتی برای مخترع طبق قانون محدودیت هایی در پی داشته باشد. ما در این مقاله شما را با لزوم بکار بستن اختراع پس از ثبت و شرایط و ضوابط مربوط به آن آشنا کردیم.

شما این فرصت را دارید که با مراجعه به سایت ثبت فردا از خدماتی مانند تماس و دریافت مشاوره رایگان از متخصصان و کارشناسان مجرب ما و دریافت کمک در زمینه ثبت اختراع با حداقل دستمزد و صرف کمترین زمان ممکن بهره مند شوید.

شما عزیزان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به لینک ثبت فردا مراجعه کنید یا با شماره تماس ۵۲۷۱۲-۰۲۱ تماس حاصل فرمائید.

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها